Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Utbrytarstat kan bli krutdurk

En odaterad bild på Abdelmalek Droukdel, alias Abu Musab Abdul Wadud, en av Aqims ledare. Han ska enligt uppgift till AFP ha givit islamistiska rebeller råd inför bildandet av en utbrytarstat i norra Mali.
En odaterad bild på Abdelmalek Droukdel, alias Abu Musab Abdul Wadud, en av Aqims ledare. Han ska enligt uppgift till AFP ha givit islamistiska rebeller råd inför bildandet av en utbrytarstat i norra Mali. Foto: AFP
Sedan Mali kollapsat har en utbrytarstat med al-Qaidakoppling utropats mitt i västra Afrika. Vapen flödar över gränsen från Libyen, och omvärlden har ingen plan. ”Situationen är mycket allvarlig”, säger en säkerhetspolitisk expert till DN.se.

– En statskupp, omkringliggande länder som inte vet vad de ska göra, en svår torka, och norra delen av Mali är helt förlorat. Vi kommer att få höra om det här hela sommaren.

Det tror Mikael Eriksson, säkerhetspolitisk forskare på FOI. Vad han syftar på är följande:

I helgen deklarerade en tuareggerilla och en islamistisk rörelse med terrorismkoppling att de bildat en ny stat mitt i Sahara, Azawad – tuaregernas namn på området. Det är den första statsbildning som på laglös väg brutits ur ett afrikanskt land sedan Somalia i praktiken splittrades i tre på 1990-talet.

De tuaregiska rebellerna i MNLA har länge bekämpat Malis centralregering i Bamako, som ligger långt från de ökenområden som är tuaregernas hjärtland. En rivaliserande rebellgrupp i den sahariska delen av landet är det islamistiska Ansar al-Din.

Efter hårda förhandlingar säger sig de båda grupperna nu ha enats om att tillsammans styra de nordligaste 60 procenten av det politiskt kollapsade Mali. Ansar al-Din har drivit igenom att sharialag ska tillämpas. Företrädare för MNLA har dock sagt att tillämpningen ska bli ”mindre radikal”.

Till yttermera visso finns vissa band mellan Ansar al-Din och den terrororganisation som kallas al-Qaida i islamiska Maghreb, Aqim. Denna ligger bakom flera kidnappningar de senaste åren, bland annat av en svensk medborgare.

Utbrytargrupperna utnyttjade en statskupp i Mali den 22 mars. Efter kuppen rådde förvirring och maktvakuum, och den reguljära armén lämnade sina posteringar i Timbuktu, Gao och andra orter i norr.

Den övergångsregering som nu sitter i Bamako fördömer utbrytningen men medger att den inte kan göra mycket åt situationen. Rebellerna har tillgång till stora mängder vapen som strömmat söderut över de porösa gränserna efter maktskiftet i Libyen.

Mikael Eriksson på FOI, som snart publicerar en rapport om den arabiska vårens effekter i de så kallade Sahelländerna längs Saharas södra rand, betecknar området som en veritabel krutdurk efter den senaste omfördelningen av makt.

– Situationen är väldigt allvarlig. Nu har Aqim gått ihop med MNLA och har all möjlighet att positionera sig i södra Libyen. De kan koppla sig samman med al-Shabab och med Boko Haram (två andra terrorstämplade organisationer i Somalia respektive Nigeria).

Frågan är hur omvärlden kan agera. EU planerar en ökad civil närvaro i grannlandet Niger med möjlig bredning till hela området för att begränsa Azawads inflytande, enligt Eriksson.

– Amerikanerna har inga visioner i området. De vet inte riktigt vad de ska göra.

– Algeriet, som är den stora regionala spelaren, försöker bara behålla problemet på andra sidan gränsen. Samtidigt utsätts officiella algeriska representanter för attentat och kidnappningar, vilket skulle kunna dra in landet mer.

Möjligen, spekulerar Mikael Eriksson, skulle den regionala västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas kunna sätta press med något slags intervention.

– Man har sagt att man har 3 000 man redo, men frågan är om det är bluff eller fakta. Det är extremt svårt att gå in i Mali. Frågan är vad en sådan styrka skulle kunna åstadkomma. Norra delen är ändå förlorad.

Som om inte läget är nog prekärt ändå plågas Sahelområdet dessutom av en svår torka.

Azawad

Mikael Eriksson

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.