Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 15:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/utmanaren-rafal-trzaskowski-vill-ena-undviker-laddade-amnen-i-nationalkonservativa-fasten/

Världen

Utmanaren Rafal Trzaskowski vill ena – undviker laddade ämnen i nationalkonservativa fästen

Utmanaren Rafal Trzaskowski ställer upp i det polska valet för Medborgarplattformen, PO.
Utmanaren Rafal Trzaskowski ställer upp i det polska valet för Medborgarplattformen, PO. Foto: Maciek Jazwiecki/Agencja Gazeta

RACIAZ. Rafal Trzaskowski, borgmästare i Warszawa och utmanare i söndagens presidentval, satsar i valspurten på ett enande och försonligt budskap. Han anklagar Andrzej Duda för att under sina fem år som president splittrat Polen och lovar att aldrig skriva på en lag som inte är bra för polackerna. 

När Rafal Trzaskowski håller valmöte i Raciaz, ett litet landsbygdssamhälle i länet Masovien på 3.000 själar, är han långt från sin hemmaplan, trots att det bara är ett tiotal mil härifrån till Warszawa. 

Raciaz är ett pålitligt fäste för det regerande nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa (PIS), som har nominerat Duda till en andra presidentperiod.

Det bidrar sannolikt till att Trzaskowski i sitt tal väljer en mjuk linje, och inte med ett ord nämner laddade ämnen som diskriminering av hbtq-personer, regeringens järngrepp över public service-medier, abortförbudet, PIS-regimens underminering av domstolarnas självständighet eller andra kontroversiella frågor. Sannolikt för att inte riskera att skrämma bort mittenväljare.

Läs mer: Familjen i centrum för sittande presidenten Andrzej Duda 

Foto: Maciek Jazwiecki / Agencja Gazeta for Dagens Nyheter

När han ställer sig vid mikrofonen framför rödvita flaggor, men också EU-flaggor, talar han i stället om framtiden.

– Jag tänker inte som president Duda prata om passerade stridsfrågor, utan på vilka sätt vi kan skapa ett bra land för våra unga. Vi har för länge sedan medgett att 500-plus-programmet var bra, säger han.

Han syftar på det generösa barnbidraget på 500 zloty (cirka 1.250 kr) per barn som PIS-regeringen genomförde för några år sedan. Trzaskowskis parti Medborgarplattformen, PO, motsatte sig detta program, vilket anses ha bidragit till valförlusten i valet 2015.

Foto: Maciek Jazwiecki / Agencja Gazeta

Trzaskowski gör sitt bästa för att distansera sig från PO, trots att han tillhör partiet och har nominerats av det. 

Han går så långt som att säga att Donald Tusk, förre PO-ledaren och premiärministern, nu är borta ur polsk politik, och att det även är dags för PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski, den man som styr regeringen från kulisserna, att dra sig tillbaka.

Det är många som talar om ett generationsskifte; att hela den grupp som var med under Solidaritets och det stora systemskiftets tid på 1980-talet, bör ha gjort sitt. Någon extrem föryngring handlar det ändå inte om. Såväl Duda som Trzaskowski är 48 år.

– Det är er förtjänst att vårt land har utvecklats så bra de senaste trettio åren, det är inget som PIS-regeringen har skänkt er, säger Trzaskowski.

Ada Szczepanska, ekonom, anser att de demokratiska rättigheterna i Polen är hotade om Rafal Trzaskowski inte vinner presidentvaet.
Ada Szczepanska, ekonom, anser att de demokratiska rättigheterna i Polen är hotade om Rafal Trzaskowski inte vinner presidentvaet. Foto: Maciek Jazwiecki / Agencja Gazeta for Dagens Nyheter

Jag frågar en av mötesdeltagarna, Ada Szczepanska, ekonom, om vad hon hoppas på i valet.

– På seger för Trzaskowski! Jag tror att han har chans att vinna, annars skulle jag inte bry mig om att komma hit. Han för en politik för ungdomen, för tolerans och för det fria ordet. Allt det som dagens regeringspolitik hotar, säger hon.

Han för en politik för ungdomen, för tolerans och för det fria ordet. Allt det som dagens regeringspolitik hotar.

Hon anser att ett problem är att ungdomarna själva inte är övertygade om att politiken spelar stor roll för deras liv.

Ada Szczepanska tvekar inte att ta upp de mer känsliga frågor som hennes presidentkandidat ligger lågt med:

– För mig är det viktigt att motverka statens kontroll över kvinnors liv och kroppar, de blandar sig i vår rätt att välja, till exempel vid aborter.

Maciej och Tatjana Janiszewski, med barnen Zuza och Jas, fruktar att Polen blir en diktatur om Andrzej Duda vinner valet.
Maciej och Tatjana Janiszewski, med barnen Zuza och Jas, fruktar att Polen blir en diktatur om Andrzej Duda vinner valet. Foto: Maciek Jazwiecki / Agencja Gazeta

Tatjana och Maciej Janiszewski säger att de har kommit till mötet för att visa att Polen ska vara ett normalt land med plats för alla.

– Vi har redan haft PRL (förkortning för den kommunistiska folkrepubliken Polen) och vill inte ha en upprepning. Under PIS har vi fått en mjuk auktoritarism, och de vill driva oss till en diktatur som förflyttar oss trettio år bakåt, säger Tatjana.

Ewa Kokoszycka, från De gröna – som ställer sig bakom Trzaskowski sedan han har backat upp partiets klimatkrav – anser att den enskilt viktigaste fråga som står på spel i valet är den polska demokratin. 

– Vi måste sätta stopp för den rättslöshet som har gjort att vi har vänt ryggen till Europa och EU. Jag känner mig som en europé och jag hoppas på att andra också inser det goda med det europeiska samarbetet.

Ewa Kokoszycka, De gröna, stödjer Rafal Trzaskowski i söndagens val.
Ewa Kokoszycka, De gröna, stödjer Rafal Trzaskowski i söndagens val. Foto: Maciek Jazwiecki / Agencja Gazeta

Alla är inte eniga om det försonliga budskapet. När mötet är över kliver en äldre kvinna upp på en parkbänk, viftar med en polsk flagga och vrålar: 

– Ni är inte polacker, ni arbetar för tyskarna och får betalt för att förråda fosterlandet!

Läs även: 

Familjen i centrum för sittande presidenten Andrzej Duda 

Ämnen i artikeln

Polen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt