Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 02:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/utnamningsskandal-skakar-islands-regering/

Världen

Utnämningsskandal skakar Islands regering

Bild 1 av 2 Alltinget, Islands parlament i Reykjavik.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Bild 2 av 2 Thorvaldur Gylfason är Islands ledande ekonom.
Foto: Niclas Ryberg

En regeringskris hotar i Island när finansminister Bjarni Benediktsson på måndagen kallades till förhör i Alltingets konstitutionsutskott.

Han anklagas för att av politiska skäl stoppa utnämningen av landets ledande ekonom, Thorvaldur Gylfason, till posten som redaktör för en nordisk ekonomisk tidsskrift.

– Det är oacceptabelt att politiska överväganden ska styra vem som får den här typen av uppdrag, säger professor Lars Calmfors som rekommenderade Gylfason till uppdraget.

Thorvaldur Gylfason är en kontroversiell person i politiska kretsar i Reykjavik.

Han sågade – i hårda ordalag – den ekonomiska politik som bedrevs före finanskrisen 2008-2009 och han varnade för den krasch han såg komma. 

Gylfasons kritik av senare regeringars politik har inte avtagit, snarare tvärtom. Inte gör det saken bättre att han också har gjort sig känd som en skoningslös kritiker av den korruption han anser härjar i delar av den isländska politiska eliten.

Och kanske är det därför som han stoppades från att bli redaktör för Nordic Economic Policy Review (NEPR). Tidskriften har sina rötter i en svensk förlaga (SEPR) som grundades av dåvarande Ekonomiska rådet 1993, där Lars Calmfors var ordförande.

Tidskriftens syfte är att dels stimulera till offentlig debatt om ekonomisk politik, dels att ge en vetenskaplig grund till politiska beslut.

Professor Lars Calmfors rekommenderade Thorvaldur Gylfason till uppdraget.
Professor Lars Calmfors rekommenderade Thorvaldur Gylfason till uppdraget. Foto: Elin Åberg

I höstas var det dags att byta redaktör och dåvarande redaktören Lars Calmfors rekommenderade Thorvaldur Gylfason.

– Han är en erfaren och bred person som är internationellt känd, säger Calmfors.

Thorvaldur Gylfason accepterade erbjudandet och den rådgivare vid Nordiska ministerrådet som gav honom det tackade honom. 

Två veckor senare drogs erbjudandet tillbaka. En tjänsteman på det isländska finansdepartementet förklarade frankt för sina motparter i de övriga nordiska länderna att Gylfason inte hade den isländska regeringens stöd. 

Den formella invändningen var att Gylfason varit ”politiskt aktiv” – trots att det är flera år sedan han var det. 

Beskedet togs emot med förvåning och irritation i de övriga nordiska finansdepartementen – det visar den mejlväxling DN fått ta del av.

Men det var inte en enskild tjänsteman som fattade beslutet - Thorvaldur Gylfason menar att det är finansministern Bjarni Benediktsson som stoppat honom.

– Han står bakom, det har han själv nu medgett, säger Gylfason.

Benediktsson har skrivit ett inlägg på Facebook där han säger att han inte kan tänka sig att vare sig nominera eller stödja Gylfason.

Varför ville han och regeringen stoppa dig?

– De kan inte lita på en ekonom som varit kritisk mot deras ekonomiska politik, svarar Gylfason.

Lars Calmfors anser att det är allvarligt om ”dissidenter” inte ska kunna komma i fråga för den här typen av uppdrag. Det handlar om en professionell ekonom, väl kvalificerad för uppdraget. Att stoppa honom av politiska skäl är ”principiellt helt fel”, menar han.

Och affären riskerar att skada trovärdigheten för NEPR.

– Absolut, det kan den göra, säger Calmfors.

Affären har väckt stor uppståndelse i Island. Författaren och oppositionspolitikern Gudmundir Andri Thorsson, ledamot av Alltingets konstitutionsutskott, kallade Bjarni Benediktsson till utskottet för att han där ska få svara på frågor om sin roll. 

På frågan om Thorsson kommer att kräva en misstroendeförklaring mot Benediktsson, svarade han innan förhöret:

– Jag har inte kommit fram till det – än.

Thorsson påpekar också att regeringen har en majoritet i Alltinget tack vare en bred koalition. 

I utskottsförhöret skyllde finansministern på tjänstemannen på finansdepartementet för det burdusa sätt som Gylfason stoppades. Men i övrigt avfärdade han kritiken.

Skulle affären verkligen leda till en misstroendeförklaring är regeringskrisen ett faktum då Bjarni Benediktsson är ledare för det största regeringspartiet, Självständighetspartiet.

Thorvaldur Gylfason menar att han faktiskt fortfarande har ett giltigt erbjudande om posten som redaktör. Han har ännu inte bestämt sig om han kommer att driva en process, men hans advokat har på hans vägnar gjort klart att han förbehåller sig rätten att kräva ersättning från Nordiska ministerrådet.

Ämnen i artikeln

Island
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt