Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 18:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/utpekad-for-madeleine-mccanns-forsvinnande-domd-for-13-brott/

Världen

Utpekad för Madeleine McCanns försvinnande dömd för 13 brott

Christian Wolters vid Braunschweigs åklagarmyndighet.
Christian Wolters vid Braunschweigs åklagarmyndighet. Foto: Axel Brunotte/AFP

Den nu misstänkte 43-årige tyske man som polisen tror kan ligga bakom Madeleine McCanns försvinnande är tidigare dömd för en lång rad brott. Jakten på den försvunna flickan är en av Storbritanniens mest omfattande polisutredningar och beräknas ha kostat London Metropolitan Police motsvarande 120 miljoner kronor. 

Den då treåriga Madeleine var på semester i Portugal tillsammans med sina föräldrar Kate och Gerry McCann och sina två år gamla syskon när hon lämnades ensam på hotellrummet i Praia da Luz inte långt från Algarve.

Den övriga familjen åt middag med vänner på en restaurang bara femtio meter från rummet där Madeleine låg och sov. Men så, vid 22-tiden när Kate McCann ännu en gång såg till flickan var hon inte längre där.

Madeleine McCann.
Madeleine McCann. Foto: AP

Till en början misstänkte den portugisiska polisen att något hade hänt flickan och att Madeleine hade dött och att föräldrarna nu försökte dölja det. Men teorin visade sig vara fel och värdefull tid gick förlorad.

Försvinnandet kom sedan att engagera såväl privatspanare som privatdetektiver innan Scotland Yard inledde en utredning fyra år efter försvinnandet, 2011. Men utan resultat.

Nu kommer alltså nya uppgifter från tysk polis som pekar ut en 43-årig sexbrottsling som misstänkt. Den nu misstänkte mannen sitter i fängelse för att ha våldtagit en 72-årig kvinna. Ett brott han dömdes till sju års fängelse för i december 2019 och som ägde rum ett och ett halvt år före Madeleine McCanns försvinnande.

43-åringen ska enligt domstolen ha tagit sig in i en 72-årig amerikanskas strandhus i Praia da Luz i den 2 september 2005. Där satte han munkavle på henne innan han misshandlade och våldtog henne. När våldtäkten var över tvingade han kvinnan att överlämna de pengar hon hade i bostaden – 100 euro.

Mannen är dömd för sammanlagt tretton brott under flera år, bland annat för ett sexuellt övergrepp mot barn, något han dömdes för 2016, men också för narkotikabrott. Enligt tyska Focus dömdes han redan som 17-åring för tre stölder.

Varför de tyska myndigheterna misstänker att 43-åringen också kan ligga bakom Madeleine McCanns försvinnande är ännu inte klart. Die Welt skriver att polisen har kunnat visa att mannens mobil användes nära den lägenhet där Madeleine McCann låg och sov vid tillfället för hennes försvinnande.

– Av taktiska skäl väljer vi att inte berätta mer, säger Christian Wolters vid Braunschweigs åklagarmyndighet till tidningen.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt