Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-18 00:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/utpekade-fartygets-agare-nekar-till-oljeutslappet/

Världen

Utpekade fartygets ägare nekar till oljeutsläppet

Volontärer sanerar olja på stranden i Lauro de Freitas i Brasilien. Foto: Antonello Veneri/AFP

De ansvariga för det grekiska fartyg som pekats ut som orsaken till det stora oljeutsläppet utanför Brasilien nekar till anklagelsen. Det uppger Delta Tankers Ltd i ett uttalande för nyhetsbyrån Reuters på lördagen. Därmed fortsätter mysteriet.

Sedan i början av september månad har Brasilien drabbats av ett mystiskt oljeläckage. Oljan har flutit iland på än den ena, än den andra strandremsan.

Enligt Eduardo Bim vid Brasiliens institut för miljö och förnybara resurser, Ibama, kan det ha skett i samband med att olja flyttades mellan två fartyg. Men det kan också röra sig om olja som läcker från ett vrak.

På fredagen såg det ut som om den skyldige hade hittats, skrev tidningen Folha som citerade den federala polisen som har skickat ut en internationell order om att beslagta det grekiskflaggade fartyget Boubolina.

Fartyget befinner just nu utanför Sydafrikas kust och enligt polisen är det oklart om utsläppet ska ha gjorts med vilje eller om det rör sig om en olycka.

Enligt tidningen har fartygets spårats med hjälp av satellitbilder kopplade till hur havsströmmar i området har rört sig. Utifrån 1.100 möjliga fartyg har de brasilianska myndigheterna pekat ut Boubolina som det fartyg som befann sig på platsen där utsläppet av allt att döma inträffade.

Myndigheterna har sedan använt sig av fartygets spårningssystem och följt det från Venezuela, varifrån oljan har kunnat spåras genom kemiska analyser av spillet, på sin väg utanför Brasilien till Sydafrika och Nigeria.

– Det finns inga andra fartyg som kan ha läckt eller dumpat olja från Venezuela, uppger den federala polisen för tidningen.

Men på lördagen svarade Delta Tankers Ltd på anklagelsen i ett uttalande till Reuters. Där uppger företaget att man gått igenom de kameror och sensorer som finns på fartyget men inte hittat något som visar att fartyget ”stannat, företagit någon som helst överlämning av olja till ett annat fartyg, haft något läckage, saktat in eller rört sig ur kurs på sin väg mellan Venezuela och Melaka i Malaysia.”

Den brasilianska flottan uppger att Boubolina hade hållits kvar i USA under fyra dagar på grund av problem med det system som gör att vatten och olja kan släppas ut i havet.

Oljan som flutit iland har varit mycket svår att bekämpa då den beskrivs som tung och inte flyter på ytan utan rör sig strax under den vilket har gjort att konventionella metoder med länsar som ska stoppa oljeläckage inte har fungerat. I stället har myndigheterna i Brasilien fått sanera oljan, och stora mängder fåglar och sköldpaddor, när den väl har nått en strand.

Hittills har omkring 600 ton olja flutit iland längs en flera tusen kilometer lång kuststräcka som sträcker sig över nio delstater i nordöstra Brasilien.Sedan i början av september månad har Brasilien drabbats av ett mystiskt oljeläckage. Oljan har flutit iland på än den ena, än den andra strandremsan.