Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Utredare: Flynn främjade amerikansk-ryska kärnkraftsplaner

Michael Flynn deltog i en briefing i Vita huset för pressen den 1 februari, då han alltjämt var nationell säkerhetsrådgivare.
Michael Flynn deltog i en briefing i Vita huset för pressen den 1 februari, då han alltjämt var nationell säkerhetsrådgivare. Foto: Carolyn Kaster / AP

Utredare knutna till USA-kongressen undersöker uppgifter om att Michael Flynn i hemlighet främjat planer, som privata näringslivet tagit fram, om att bygga amerikansk-ryska kärnkraftverk i Mellanöstern.

Den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren ska ha ägnat sig åt detta under sin kortvariga tid i tjänst hos president Donald Trump, rapporterar brittiska tidningen The Guardian.

Flynn, pensionerad 2014 från en post som general i USA:s armé, har kommit att hamna i söklyset för ett flertal utredningar som granskar misstänkta band mellan den ryska statsledningen och Donald Trumps presidentvalskampanj.

Bland detaljer som kommit fram i utredningsmaterialet märks uppgifter om att satsningen på kärnkraftsexport i samverkan med Ryssland inkluderade ett statsägt ryskt företag som USA nu riktar sanktioner emot. Utredarna undersöker även huruvida planen alltjämt har stöd av Trumpadministrationen, sju månader efter det att Flynn sparkats från posten som nationell säkerhetsrådgivare.

Ledande demokrater i kongressen, knutna till utredningen, anklagar Michael Flynn för att ha brutit mot federal lag då han underlät att upplysa om ett besök han gjorde i Mellanöstern i juni 2015, då syftet ska ha varit att främja det amerikansk-ryska kärnkraftsprojektet och knyta utländska kontakter.

Kongressledamöter uppger att straffvärdet, om Flynn ställs inför rätta och fälls, kan handla om fem års fängelse.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.