Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 17:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/utredningen-pagar-av-forsvunna-norska/

Världen

Fortfarande inga spår efter försvunnen norska

10:37. Polisen om kidnappningen av norsk miljardärs fru.

Försvinnandet av Anne-Elisabeth Falkevik Hagen är en gåta. Norska polisen upppgav på en pressträff på fredagen att man fortfarande inte vet vad som har hänt henne eller var hon kan finnas. Polisen vädjar nu om allmänhetens hjälp.

Katarina Lagerwall
Rätta artikel

– Vi vet inte om hon hålls fången eller var hon befinner sig. Hon kan vara såväl utomlands som i Norge. Det är en allvarlig situation, säger polischef Tommy Brøske på pressträffen.

Polisens huvudteori är att den 68-åriga kvinnan, som är gift med en av Norges rikaste män, har blivit bortförd från sitt hem utanför Oslo. Hon sågs senast den 31 oktober i fjol.

Tommy Brøske säger att händelsen utreds som grovt frihetsberövande och har fortsatt högsta prioritet. Polisen utesluter inte att även andra i familjen kan ha kartlagts.

En lösesumma på nio miljoner euro (motsvarande drygt 90 miljoner svenska kronor), som ska betalas ut i den digitala valutan monero, har krävts. Under onsdagen meddelade polisen att allvarliga hot har framförts om kraven inte tillmötesgås.

Den norska polisen ber allmänheten om tips om fallet med den försvunna kvinnan.
Den norska polisen ber allmänheten om tips om fallet med den försvunna kvinnan. Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix/TT

På presskonferensen vädjade polisen om allmänhetens hjälp för att komma vidare i det gåtfulla försvinnandet. Man är intresserad av alla iakttagelser som kan ha med försvinnandet att göra, säger Tommy Brøske. Han efterlyser särskilt händelser som kan tyda på att man ska hålla en person inspärrad. 

– Det kan vara att man uppmärksammat onormala aktiviteter vid till exempel bensinstationer, sett stugor med försatta fönster eller att någon gjort inköp av damartiklar som verkar misstänkta, säger han. 

Fram till fredagen hade polisen fått in 150 tips som man undersöker.  

På presskonferensen tog Tommy Brøske också upp de tre personer som syns på en övervakningsvideo utanför Tom Hagens arbetsplats den 31 oktober. De är inte identifierade och i nuläget inte misstänka för något men polisen vill gärna få kontakt med dem.

– Vi vill gärna komma i kontakt eller få tips på vilka dessa personer är, säger Tommy Brøske.

Bilder från övervakningsfilmen.
Bilder från övervakningsfilmen. Foto: Norska polisen

Förutom den norska polisen är Interpol och Europol inkopplade i fallet. Också den nationella polisgrupp som förhandlar om gisslan är involverad.

Det är ännu ingen misstänkt gripen för det misstänkta bortrövandet.

Läs mer: Norsk polis söker personer på övervakningsfilm