Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Utrikesåret som gått 2010

Vad hände utanför Sverige år 2010? DN.se sammanfattar de viktigaste händelserna, från jordbävningskatastrofen i Haiti till Wikileaks läckor.

JANUARI: Jordbävning i Haiti och franskt slöjförbud

En 28-årig man lyckas fredag den 1 januari, nyårsdagens kväll, ta sig sig in i Muhammedtecknaren Kurt Westergaards hus utanför Århus i Danmark. Beväpnad med kniv och yxa försöker han ta livet av den danske konstnären. Men misslyckas – 28-åringen skottskadas av ingripande polis.

Över 200.000 människor mister livet i en jordbävning som tisdag den 12 januari klockan 16.53, lokal tid, drabbar Haiti. Tre miljoner människor skadas eller blir hemlösa. Inledningsvis står det enorma mänskliga lidandet i det fattiga landet inte klart för omvärlden.

Tisdag den 26 januari föreslår en parlamentariskt sammansatt kommission i Frankrike förbud för kvinnor att bära heltäckande slöja i kollektivtrafiken och i offentliga lokaler. President Nicolas Sarkozy gör klart att han ser slöjan som en kränkning av kvinnors rättigheter och att klädseln står i strid med den franska republikens grundprinciper.

Dessutom: Minst tre personer dör då bussar med Togos fotbollslandslag beskjuts i angolanska enklaven Cabinda. Nordirlands försteminister Peter Robinson tar timeout efter det att hans hustrus affär med en tonårig älskare även inkluderat ekonomiska oegentligheter. Ali Hassan al-Majid, ”Kemiske Ali”, hängs i Irak, fälld bland annat för gasattacken i Halabja 1988.

FEBRUARI: 16-åring levande begravd och skyfall plågar Madeira

En 16-årig turkisk flicka, som av allt att döma begravts levande, hittas torsdag den 4 februari död. Efter att ha fått ett tips kan polisen gräva sig ner två meter under ett hönshus, där de finner Medine Memis kropp som begravts i sittande ställning med bakbundna händer. Hennes far och farfar anklagas för hedersmord.

Fler än 40 personer omkommer på portugisiska Atlantön Madeira i samband med ett fruktansvärt oväder. Skyfall och starka vindar följt av översvämningar och jordskred på den bergiga ön gör lördagsdygnet den 20 februari till ett veritabelt inferno för invånare och turister.

Dessutom: Hundratals människor fastnar i en biltunnel i Afghanistan efter ett snöskred, omkring 60 av dem omkommer. 41 personer omkommer i Marocko då en minaret störtar samman vid fredagsbönen. Biskop Margot Kässmann, överhuvud för 25 miljoner protestanter i Tyskland, avgår efter att ha kört bil berusad.

MARS: Eyjafjallajökulls utbrott

Uppemot 600 personer tvingas fly från sina hem i området kring Eyjafjallajökull på södra Island när den istäckta vulkanen lördag den 20 mars får ett utbrott. Farhågor om att utbrottet skulle leda till att delar av glaciären kunde smälta och orsaka översvämningar får myndigheterna att proklamera larmtillstånd. Vulkanaktiviteten följdes senare av luftfartskaos över främst Europa då askmoln från Eyjafjallajökull bedömdes äventyra flygsäkerheten.

På kvällen tisdag den 30 mars fördömer Serbien officiellt massakern på tusentals bosniaker i Srebrenica i Bosnien 1995. Efter lång debatt ställer sig 127 av parlamentets 173 ledamöter bakom ett fördömande och beklagar att inte mer gjordes för att förhindra morden. Resolutionen innebär ett litet men ändå steg mot målet att Serbien kan accepteras som EU-ansökarland.

Dessutom: Islänningarna säger i en folkomröstning nej till Icesavelagen, som reglerar hur Island ska ersätta Storbritannien och Nederländerna för de garantier som betalats ut när banken Icesave gick omkull. Tre personer omkommer då skenande godsvagnar rammar byggnader i ett industriområde i Oslo. Euroländernas regeringschefer enas om att släppa in Internationella valutafonden för att rädda Grekland ur budgetkrisen.

APRIL: Oljekatastrof och flygkrasch

Polens president Lech Kaczynski dör i en flygplansolycka den 12 april. Han är på väg till en minnesceremoni för massakern i Katyn under andra världskriget i Ryssland. Totalt dör 97 personer. Bland de omkomna finns centralbankschefen, militärer och politiker i Polens högsta ledning. Den 20 april exploderar oljeplattformen Deepwater Horizon i Mexikanska golfen. Elva personer dör och stora mängder olja läcker ut. Det blir USA:s värsta oljekatastrof hittills. Det ansvariga bolaget BP tonar ner omfattningen inledningsvis.

Dessutom: USA:s president Barack Obama presenterar en skärpt kärnvapenpolitik. Omar al-Bashir, världens enda statsöverhuvud som är efterlyst av Internationella brottsdomstolen ICC, vinner presidentvalet i Sudan.

MAJ: Maktskifte och bordning

Den 31 maj bordar israelisk militär en konvoj med sex fartyg på väg till Gaza. På fartygen finns cirka 700 aktivister som vill bryta Israels blockad mot Gaza. Nio personer dör och ett 20-tal skadas. I aktionen deltar 11 svenskar, däribland författaren Henning Mankell. Inget fartyg når det palestinska området. Ilskan mot bordningen leder till flera demonstrationer världen över.

Konservativa Tories får 36 procent i parlamentsvalet i Storbritannien den 6 maj. Partiet tvingas till förhandlingar med Liberaldemokraterna för att få majoritet. Styrande Labour tappar 90 platser i underhuset, fyra dagar senare avgår Gordon Brown som partiledare.

Dessutom: Thailändsk militär slår till mot ”rödskjortornas” läger i Bangkok, 12 personer dör i kravallerna. En internationell haverikommission slår fast att Nordkorea sänkte den sydkoreanska korvetten Cheonan i mars. Köttklister (trombin) blir ett känt begrepp efter att EU-parlamentet röstat nej till att det får användas i mat.

JUNI: Blodig konflikt i Kirgizistan

Inför valet om en ny författning präglas Kirgizistan av etniska motsättningar mellan kirgizer och uzbeker. Tiotusentals uzbeker flyr över gränsen och ett femtiotal dör. I USA grips tio personer misstänkta för ryskt spioneri, vilket senare landar i den största kända utväxling länderna emellan efter kalla kriget. I Toronto hålls G20-mötet där en demonstration slutar i kravaller och hundratals gripanden.

Dessutom: Christian Wulff blir ny tysk president och Julia Gillard blir Australiens premiärminister. Dödstalet för utländska soldater i Afghanistan blir krigets hittills högsta för en månad, 98.

JULI: En tragisk kärleksparad

Över 20 personer kläms till döds i trängseln under Love Parade i tyska Duisburg. Bronislaw Komorowski segrar i Polens presidentval mot kandidaten Jaroslaw Kazynski, tvillingbror till tidigare presidenten Lech Kaczynski som omkom i aprils flygolycka som tidigarelade valet. Wikileaks publicerar Afghanistandokumenten som bland annat visar att de utländska styrkorna inte offentliggjort hundratals dödade civila.

Dessutom: Över 230 personer dör efter en tankbilsexplosion i Kongo-Kinshasa. Argentina beslutar om att tillåta homoäktenskap. FN godkänner Kosovos självständighet.

AUGUSTI: Översvämningar och romers rättigheter

Sensommarmånaden inleddes med massiva översvämningar i Pakistan, som drabbade omkring 15 miljoner invånare. Frankrike väckte en debatt om romers rättigheter sedan de massutvisat rumänska romer. 33 gruvarbetare som varit inspärrade i en chilensk gruva i två veckor visar tecken på liv och Barack Obama avslutar stridsuppdraget i Irak.

Dessutom: En man dör i bastu-VM i Finland. Åtta dör i gisslandrama i Filippinerna och flera parlamentsledamöter dör efter att rebellgrupper öppnat eld i Somalias huvudstad Mogadishu.

SEPTEMBER: Fredssamtal och Köpenhamnsbomb

Den första september inleddes fredssamtal mellan Israel och Palestina i Washington. Två månader senare visar sig förhandlingarna vara verkningslösa. Den baskiska separatiströrelsen ETA deklarerar vapenvila och i Köpenhamn utlöser en man en bomb i ett hotell, utan att någon skadades.

Dessutom: Julia Gillard får fortsatt förtroende att leda Australien. Farcs högste ledare skjuts ihjäl i Colombia och Ed Miliband blir ny ledare för brittiska Labour.

OKTOBER: Wikileaks och gruvräddning

Norska Nobelstiftelsen skapar en diplomatisk kris efter att den fängslade dissidenten Liu Xiaobo tilldelats fredspriset. I Ungern brister en dam med giftigt rött slam och nio personer omkommer. De 33 gruvarbetare som varit fast i en gruva i Chile räddas inför ett stort mediauppbåd. Den 21 oktober kommer de första rapporterna om Kolera-utbrottet i Haiti. Organisationen Wikileaks släpper 400.000 hemliga dokument från USA:s militär. Indonesien drabbas av flera naturkatastrofer; 86 dog i översvämningar, hundratals dog av en flodvåg och över hundra omkom efter flera vulkanutbrott på Java.

Dessutom: Dilma Rousseff blir Brasiliens första kvinnliga president. Frankrike antar en pensionsreform som orsakat masstrejker i landet.

NOVEMBER: Obama-bakslag och Koreakris

Barack Obama mötte ett rejält bakslag under kongressvalen i USA, där republikanerna tog en jordskredsseger. I Burma hölls demokratiska val för första gången på 20 år. Några dagar senare släpps frihetskämpen Aung San Suu Kyi fri. 350 personer dog efter att panik utbrutit på en bro i Kambodja och en eldväxling mellan Nord- och Sydkorea ledde till att minst fyra personer dog och att omvärlden fördömde Nordkoreas attack.

Dessutom: Under ett toppmöte påbörjade Nato ett rejält förändringsarbete och Frankrike och Storbritannien ingick ett försvarssamarbete.

DECEMBER: Klimatmöte och jättebränder

Klimatmötet i Cancun, Mexiko, åstadkom mer än klimatmötet i Köpenhamn. I Israel rasade den värsta branden i landets historia och i Vitryssland valdes Alexander Lukasjenko till en ny presidentperiod med de suspekta siffrorna 79,7 procent. En tom stol tog emot Liu Xiaobos fredspris i Oslo, studentdemonstrationer rasade i Storbritannien efter avgiftshöjningar och Wikileaks grundare Julian Assange grips efter sexbrottsanklagelser

Dessutom: 48 båtflyktingar omkom efter en olycka utanför Australien och Kosovo genomför sina första val. Valet i Elfenbenskusten blev oroligt efter att bägge kandidaterna vägrade erkänna sig besegrade. Hajangrepp skakade den egyptiska badorten Sharm el-Sheikh och 83 personer dog i en fängelsebrand i Chile.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.