Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Utrikesdagen 2016 – Möt DN:s utrikeskorrespondenter

Foto: Magnus Hallgren

I kväll möter läsare hela DN:s utrikesredaktion på Chinateatern i Stockholm, för diskussioner om tidens viktigaste ämnen. Se evenemanget på dn.se med start klockan 18 i kväll.

Inför evenemanget svarar DN:s alla korrespondenter på frågan: Vad är viktigast att bevaka under året?

Foto:

Ingmar Nevéus, Europa:

Kommer Europas länder att bygga nya murar för att stoppa flyktingar? Ökar splittringen mellan ett konservativt, auktoritärt öst och ett liberalt väst?

Foto:

Peter Loewe, Rom:

Efter EU:s flyktinguppgörelse har flyktingarna gått tillbaka till rutten Libyen-Italien. Ökningen är 50-procentig jämfört med rekordåret 2014. En het sommar stundar i Italien och vid gränsen bygger Österrike ett stängsel.

Foto:

Erik Esbjörnsson, Nairobi:

Sydafrikas president Jacob Zuma tvingas kämpa för att klamra sig fast vid makten tills nästa års ANC-konferens, efter att krav på hans avgång rests även internt efter flera korruptionsskandaler. Samtidigt befinner sig landets ekonomi i fritt fall.

Foto: Annika Ström Melin, EU:

EU-samarbetet gungar. Flyktingkrisen, Storbritanniens kommande folkomröstning, Rysslands aggression i Ukraina och fortsatt djupa ekonomiska problem pressar EU på olika sätt och från olika håll.

Foto: Jens Littorin, Norge:

Den norska ekonomin hackar efter att oljepriset rasat. Hur klarar regeringen att ställa om landet till ett liv efter oljan? Det är en av frågorna som kan komma att avgöra om statsminister Erna Solberg får sitta kvar efter Stortingsvalet nästa år.

Foto: Torbjörn Petersson, Peking:

Han sitter på ryggen på en tiger men kan inte kliva av. Svårigheterna växer för president Xi Jinping som leder Kina genom att sätta skräck i omgivningen. Fruktan och kontroll - vill han något annat ska han visa det nu.

Foto: Sanna Torén Björling, Washington DC:

Presidentvalet i november intresserar hela världen. Ingen vet hur det går, men utgången påverkar alla. Med de överraskande framgångarna för Donald Trump och Bernie Sanders liknar valkampanjerna inga andra.

Foto: Jan Lewenhagen, Berlin:

Flyktingkrisen lär fortsätta att dominera politiken. De viktigaste frågorna är om uppgörelsen med Turkiet håller och hur situationen i västra Medelhavet utvecklar sig. Om flyktingströmmen ebbar ut hamnar integrationen i fokus.

Foto: Martin Gelin, New York:

Presidentvalet och polariseringen mellan republikansk högerpopulism och demokrater som omfamnat en ny vänsterrörelse. Silicon Valleys försök att bli lite snällare. Den tekniska och ekonomiska utvecklingen som skapar turbulens på arbetsmarknaden.

Foto: Pia Gripenberg, London:

Efter åratal av debatt om Brexit, att Storbritannien lämnar EU, är det dags för väljarna att bestämma. Den 23 juni blir det folkomröstning. En Brexit ger eko långt utanför Europa och lär förändra EU.

Foto: Anna-Lena Laurén, Moskva:

Ryssland håller parlamentsval i september. Efter förra valet hölls omfattande demonstrationer mot valfusket. Det kan vara en av anledningarna till att valet har tidigarelagts från december till september – för att oppositionen inte ska få tid att mobilisera.

Foto: Philip Teir, Helsingfors:

Finland laddar upp inför stort 100-årsjubileum nästa år, samtidigt som ekonomin går kräftgång för snart tionde året i rad. Att hitta de positiva och oväntade nyheterna mitt i lågkonjunkturen känns lockande just nu.

Foto: Henrik Brandão Jönsson, Rio de Janeiro:

Sydamerikas första sommar-OS i augusti i Rio kommer att bli spännande att följa. För första gången äger ett OS rum i en krisande stad där sjukhus fått stänga, lönerna till kommunalanställda skjutits upp och där våldet ökar.

Foto: Michael Winiarski, utrikeskommentator:

Att bevaka den fortsatta oredan i världspolitiken. Ingen har ett bra svar på hur terrorismen ska motverkas. Nationalismen får EU att spricka i fogarna. Kina kliver fram allt mer. Ryssland är tillbaka som global maktfaktor.

Foto: Nathan Shachar, Jerusalem:

Det viktigaste är palestiniernas förslag till en FN-resolution där de israeliska bosättningarna förklaras olagliga. En annan nyckelfråga är den turkiska regimens möjlighet att undvika konflikt med EU samtidigt som den monterar ned demokratin.

Foto: Erik Ohlsson, Mellanöstern:

Kriget i Syrien dominerar. Kommer fredsförhandlingarna att få genomslag? Kan offensiven mot terrorsekten IS ”kalifat” få effekt? Hur hanterar den ryske presidenten Putin sitt ökade inflytande? Kan USA stödja både turkar och syrienkurder?

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.