Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 22:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/utrikesminister-pompeo-pressas-om-ukraina-kontakt/

Världen

Utrikesminister Pompeo pressas om Ukrainakontakt

USA:s utrikesminister Mike Pompeo och president Donald Trump. Foto: Evan Vucci

Tre utskott i den amerikanska kongressen vill tvinga utrikesminister Mike Pompeo att lämna över dokument som rör Trumpadministrationens kontakter med Ukraina. 

TT Text

Senast på torsdagen skulle Trumpadministrationen ha lämnat in dokument med information om regeringens kontakter med ukrainska befattningshavare efter en tidigare begäran från tre demokratledda utskott.

Eftersom Trumpadministrationen inte gjort det valde utskotten på fredagen att ge Pompeo ett nytt slutdatum, den 4 oktober. 

Om Pompeo inte lämnar över dokumenten blir han föremål för misstankar om lagtrots, skriver utskottet i brevet, enligt Politico

Fem tjänstemän vid utrikesdepartementet, inklusive den tidigare amerikanska ambassadören i Ukraina Marie Yovanovitch, och USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland, har kallats till utskotten för att höras om regeringens kontakter med Ukraina.

I augusti lämnade en visselblåsare uppgifter till den amerikanska underrättelsetjänsten. Donald Trump uppges ha pressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att utreda korruptionsrykten om Hunter Biden, son till demokraten Joe Biden som anses vara Trumps främsta utmanare i nästa års presidentval.

Läs mer: 

Anklagelserna mot Donald Trump: Detta har hänt 

Utredning om att ställa Donald Trump inför riksrätt inleds