Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Utrotningshotad delfin dog när folk skulle ta bilder

Delfinerna på bilden är andra delfiner.
Delfinerna på bilden är andra delfiner. Foto: Wilfredo Lee/AP

En delfinunge som tillhör den utrotningshotade arten La Plata-delfiner dog när en folkmassa på en badstrand i Argentina tog upp den på stranden för att ta bilder.

Det var i förra veckan som två delfinungar råkade simma för nära stranden vid semesterorten Santa Teresita i Argentina. På videoklipp från händelsen syns hur en man plockar upp den ena ungen ur vattnet och tar med den upp på stranden där han sedan lägger den på sanden.

Flera människor kommer fram och klappar ungen medan den tvingas ligga på sanden samtidigt som den snabbt torkar ut.

Till slut dör ungen – som behöver både vatten och luft för att överleva – utan att någon av de hundratals människorna på stranden ingriper för att rädda den, skriver Washington Post och Le Capital. Det är oklart hur det gick för den andra ungen, skriver den argentinska naturskyddsföreningen, AWF, på sin webbplats.

Filmen och bilderna från händelsen har väckt ilska, inte minst då det rörde sig om en utrotningshotad art som bara finns i Argentina, Uruguay och Brasilien. Enligt International union for conservation of natures lista över hotade arter uppskattas beståndet till 42.000 individer totalt och AWF uppger att omkring 30.000 av dessa finns utanför landets kust.

Mellan 500 och 800 delfiner dör varje år längs Argentinas kust sedan de fastnar i fiskefartygens garn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.