Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 02:05 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/utsatt-gingrich-kvar-i-favoritsadeln/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Utsatt Gingrich kvar i favoritsadeln

En otrogen, opålitlig palestinierhatare — som favorit får Newt Gingrich utstå hård kritik när USA:s republikaners valkamp nu börjar lyfta. Men han anses ha klarat sig hyfsat i helgens tv-debatt.

Inför Republikanernas valprocess, som börjar i Iowa den 3 januari, ligger Gingrich bäst till för att bli utmanare till Barack Obama i presidentvalet. Men i tv-debatten i just Iowa natten till söndagen svensk tid var han på defensiven.

– Dessa människor är terrorister. De lär ut terrorism i sina skolor, sade han om palestinierna, efter ett uppmärksammat utspel häromdagen att de är en "påhittad" folkgrupp.

De andra kandidaterna är också Israelvänliga, men dömde ut Gingrichs kommentarer som odiplomatiska.

– Under Ottomanska riket hade palestinierna ingen egen stat, medgav Ron Paul, och tillade vasst:

– Men det hade inte Israel heller.

Gingrich jämförde sin hårda linje med presidentlegenden Ronald Reagans mot dåvarande Sovjet.

– Jag tror att det ibland är bra att ha en president i USA med modet att säga sanningen, som när Ronald Reagan kringgick hela säkerhetsetablissemanget för att kalla Sovjetunionen ett "ondskans imperium", och som körde över hela UD för att säga: Herr Gorbatjov, riv denna mur.

Gingrichs otrohetsaffärer, som ligger honom i fatet i en kamp där alla vill kunna visa upp ett stabilt familjeliv, blev också ett tema.

– Jag har alltid tyckt att den som lurar sin fru också kan komma att lura folk i jobbet. Så jag tycker att det här med trohet är viktigt, sade Rick Perry.

Där hade Gingrich inte mycket att kontra med, utan erkände att folk får bedöma "om jag är en person de kan lita på".

Men expertisen tror att hans ödmjuka linje om otroheten delvis kan fungera. Och efter debatten, den näst sista innan förvalen börjar, är många överens om att Gingrich prickat in formtoppen snyggt.

"Förutom något stort självmål är det osäkert vad som skulle kunna hejda hans medvind", heter det i webbplatsen Politicos analys.

Lång valupptakt i USA

Liksom 2008 blir det en extremt lång process för att vaska fram Republikanernas utmanare till president Barack Obama i valet den 6 november 2012.

Flera delstater slåss om prestigen och uppmärksamheten det innebär att vara bland de första som röstar.

Iowa är allra först ut, med ett provval (caucus) den 3 januari. Men även New Hampshire tycker sig ligga i täten, i och med att det första riktiga primärvalet går av stapeln där den 10 januari.

Därefter följer alla de andra staterna innan kandidaten formellt utses vid partiets konvent i Florida i augusti.

(TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.