Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Utvisa de skyldiga i Köln”

Poliser på torget centralstationen och domen i Köln.
Poliser på torget centralstationen och domen i Köln. Foto: ROBERTO PFEIL

De unga män som sextrakasserade och rånade kvinnor i Köln under nyårsnatten kan komma att utvisas ur Tyskland. Det sa justitieminister Heiko Maas på torsdagen.

Ingen vet vilka förövarna är, mer än att de enligt polis och vittnen hade "arabiskt utseende". På torsdagen hade Kölnpolisen bara identifierat fem av de hundratals unga männen – och dessa fem utreds nu som misstänkta ficktjuvar snarare än sexbrottslingar.

Ändå har debatten om attackerna i Köln snabbt kommit att handla huvudsakligen om flyktingpolitik. Efter ett år då Tyskland har tagit emot över en miljon asylsökande är det en fråga som delar folkopinionen, och främlingsfientliga rörelser använder nyårsattackerna som argument för stängda gränser.

Justitieministern betonar att inget hittills tyder på att någon av gärningsmännen tillhörde gruppen asylsökande. Han varnar ändå för att utvisning av de skyldiga var "en högst möjlig påföljd" om någon av dem visar sig vara flykting, eftersom lagen medger detta för personer som döms till ett års fängelse eller mer.

Inrikesminister Thomas de Mazière gick ett steg längre redan i onsdags då han varnade alla brottslingar av utländskt ursprung för att de kan deporteras "oavsett status".

På den öppna platsen mellan domkyrkan och centralstationen i Köln var polisbevakningen förstärkt ännu på torsdagen. Området har sedan länge dåligt rykte och är en plats många undviker efter mörkrets inbrott.

Just mörkret gör att polisen har så svårt att identifiera några förövare, trots att området är fullt av övervakningskameror.

Gärningsmännen ska ha varit mellan 15 och 35 år gamla och opererat i grupper på mellan 30 och 40 man som omringade kvinnor innan de sextrakasserade och rånade dem. Vissa av dem fyrade av raketer mitt i folkhavet. Enligt vissa uppgifter ska attackerna ha koordinerats via sociala medier.

Detta har hänt.

Mellan 500 och 1 000 unga män attackerade under nyårsnatten kvinnor på torget mellan domkyrkan och centralstationen. De rånades och sextrakasserades. Attacker i mindre skala skedde också i Hamburg och en rad andra tyska städer.

106 anmälningar hade på torsdagen kommit in till Kölnpolisen, varav cirka 75 procent inkluderade sextrakasserier. En våldtäkt hade rapporterats.

Förövarna uppges enligt vittnen och polis härstamma från Mellanöstern och Nordafrika. Inget tyder på att någon av dem skulle vara asylsökande, men bara fem personer har hittills identifierats av polisen.

Läs mer. Köln
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.