Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Vaccinvägrare får skuld för epidemi

Julia Iken-Sengee leker med sin femårige son Tom på en lekplats i Prenzlauer Berg i Berlin. Hon är skeptisk mot vacci­neringshysterin. ”Folk ska bli rädda så att läkemedelsföretagen tjänar en massa pengar på vaccin”, säger hon.
Julia Iken-Sengee leker med sin femårige son Tom på en lekplats i Prenzlauer Berg i Berlin. Hon är skeptisk mot vacci­neringshysterin. ”Folk ska bli rädda så att läkemedelsföretagen tjänar en massa pengar på vaccin”, säger hon. Foto: Jan Lewenhagen

Den tyska huvudstaden plågas av en mässlingsepidemi. En liten pojke har avlidit och flera skolor har hållits stängda. Vid skampålen står de föräldrar som vägrar att vaccinera sina barn.

– Vad är problemet? Det finns så många andra saker barn dör av, säger mamman Julia Iken-Sengee.

Artikeln har tillfogats ett förtydligande.

Helmholtzplatz ligger i barnrika Prenzlauer Berg, Berlins svar på Södermalm i Stockholm med alla sina välsituerade och samtidigt alternativa invånare.

Just i sådana områden är förhållandevis få barn vaccinerade. Föräldrarna är skeptiska och här vid Helmholtzplatz är enligt rapporterna från skolorna två av tio barn inte vaccinerade.

Julia Iken-Sengee tycker att uppståndelsen är överdriven.

– Folk ska bli rädda så att läkemedelsföretagen tjänar en massa pengar på vaccin, säger hon.

Hon är på lekplatsen med sin femårige son Tom. Han är vaccinerad eftersom familjen tidigare bodde i Mongoliet, där råder vaccineringstvång.

Hennes treåriga dotter, som är på daghemmet denna dag, undkom dock tvånget och är inte vaccinerad.

– Jag tror det är farligare att vaccinera än att inte göra det, säger Julia Iken-Sengee, som läst om att vaccinet kan få följdverkningar som autism eller psoriasis.

En väninna kommer förbi. Julia Iken-Sengee berättar att hon precis blir intervjuad av en svensk tidning.

– På grund av mässlingepidemin, frågar väninnan och gör två ordentliga citationstecken i luften.

Epidemin bröt ut i oktober på ett flyktinghem där asylsökande från Balkan vistades. På Balkan blev långt ifrån alla barn vaccinerade under inbördeskriget.

Sedan spred sig mässlingen och har ännu inte planat ut. I slutet av februari dog en pojke ett och ett halvt år gammal och flera skolor har hållits stängda.

Berlin har inte haft ett utbrott likt detta sedan 1970. Då infördes en vaccineringsplikt i det kommunistiska Berlin och i öst lever traditionen lever kvar. I Östberlins miljonprogramsområden är närmare 95 procent av barnen vaccinerade.

De föräldrar som inte vaccinerar sina barn får nu skulden för att epidemin brett ut sig.

– När jag var hos barnläkaren i går kände jag mig anklagad när vi kom in på mässlingen, inte annars. Egentligen behöver jag bara göra vad jag tycker är bäst för mina barn.

Måste man inte ta ansvar för andra också?

– De som är rädda kan ju alltid vaccinera sina barn, svarar Julia Iken-Sengee.

En bit bort på lekplatsen står Andreas Pieper och vakar över sin dotter Rose, 14 månader gammal. Han är av precis motsatt åsikt.

– Jag tror det är farligare att inte vaccinera. Vi vaccinerade Rose så fort det gick, när hon var elva månader. Jag tycker man har ett ansvar gentemot de barn som är för små att vaccineras, säger han.

Han kallar vaccineringsmotståndet för ett slags välståndsproblem.

– Människor som är vana att informera sig tar del av massa förmenta fakta och konspirationsteorier, säger han.

De tyska myndigheterna har satt som delmål att få ner antalet mässlingsfall till ett per en miljon invånare.

Målet är avlägset just nu.

Sedan utbrottet i början av oktober har 762 fall anmälts fram till gårdagen, varav 641 insjuknade bara i år.

Ledande sjukvårdspolitiker har därför aktualiserat frågan om ett vaccineringstvång.

– Det skulle bara göra motståndarna ännu mer inbitna. Man måste försöka övertyga människor med argument, tror Andreas Pieper.

Andreas Pieper och dottern Rose. Foto: Jan Lewenhagen

Fakta. Mässlingen
  • Mässlingen är en av de allra smittsammaste barnsjukdomarna och Världshälsoorganisationen (WHO) räknar med att 176 000 personer världen över dog i mässlingen år 2013.
  • WHO:s har satt upp målet att med hjälp av vaccineringar eliminera sjukdomen i världen fram till 2020 och 2015 i Europa.
  • Målet kan uppnås om 95 procent av befolkningen är immun.
  • Tyskland är dock fjärran från målet med sammanlagt över 20.000 fall under 2000-talet.
  • I Sverige erbjuds alla barn vaccination mot mässlingen i två omgångar. Den första gången sker när barnen är 18 månader gammalt, den andra när barnet är sex-åtta år.
  • I år har även USA drabbats av ett utbrott av mässlingen med ett hundratal fall.
  • Källa: Robert Koch-institutet
Förtydligande 2015-03-11 12:31
Mässlingen är en mycket smittsam och farlig sjukdom som kan leda till döden eller till svåra hjärnskador. Det är vetenskapligt konstaterat att vaccin hindrar spridning av mässlingen, likaså är det vetenskapligt fastslaget att vaccinet inte leder till andra allvarliga sjukdomar.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.