Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-28 17:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/vad-hander-pa-marken-nar-trump-twittrar/

2 min 34 sek. ”Barnen frågar: Är det Erdogan som upptäckt var vi flytt?” Den svenska läkaren Nemam Ghafouri delar sin tid mellan Kurdistan och Sverige.
VÄRLDEN

Vad händer på marken i Syrien när Trump twittrar?

När USA:s president håller tal om att kurderna ”inte är några änglar” är den kurdiska fyraåringen Aileens hus redan sönderbombat och hennes familj på flykt från norra Syrien.

Samtidigt åker den svenska läkaren Nemam Ghafouri i motsatt riktning, för att undsätta traumatiserade och föräldralösa barn.

Vad hände egentligen i gränstrakterna mellan Irak och Syrien medan president Donald Trump och president Recep Tayyip Erdogan twittrade?

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 14 Yohanna Mohammed Ali Tammo med dottern Aileen, 4, utanför deras tillfälliga tälthem i flyktinglägret Bardarash.
Foto: Paul Hansen
Bild 2 av 14 I varenda en av de 23 bussarna som anländer till Bardarash sent på lördagskvällen finns små barn.
Foto: Paul Hansen
Bild 3 av 14 I lägret Bajed Kandala bor runt 11.500 yazidiska flyktingar.
Foto: Paul Hansen
Bild 4 av 14 I lägret Bardarash samlas tusentals kurder på flykt. Runt en fjärdedel av alla som kommit hit är barn.
Foto: Paul Hansen
Bild 5 av 14 Den svenska läkaren Nemam Ghafouri tittar till en pojke som har blivit knuffad under lek och slagit sig på armen.
Foto: Paul Hansen
Bild 6 av 14 Flyktinglägret Bardarash i irakiska Kurdistan stod tomt i flera år, men nu har det åter fyllts med tusentals flyktingar från norra Syrien.
Foto: Paul Hansen
Bild 7 av 14 Fyraåriga Delsgesh gungar sin kompis tvååriga Gulistan i Bajed Kandala.
Foto: Paul Hansen
Bild 8 av 14 Mervet Muhammed och hennes sjuåriga son Muhammad Khoshid flydde från sitt hem till häst. Nu håller Muhammad rent på gatan framför deras tält. ”Det är viktigt för honom, det är ju framsidan av vårt hem”, säger Mervet Muhammed.
Foto: Paul Hansen
Bild 9 av 14 Nemam Ghafouri säger att hon brukar prata om ”kurdiskt syndrom”. ”Det är ett sätt att överleva när något är för hemskt att ta in. Man försöker hitta ljuset i tunneln och undviker att se sin egen verklighet”, förklarar hon.
Foto: Paul Hansen
Bild 10 av 14 En flicka har ont i halsen och undersöks av doktor Ahmed på Nemam Ghafouris klinik i flyktinglägret Bajed Kandala.
Foto: Paul Hansen
Bild 11 av 14 Det ringer ut till rast i skolan i Bajed Kandala och hundratals barn kommer jublande springande mot Nemam Ghafouri för att försöka få en kram.
Foto: Paul Hansen
Bild 12 av 14 Sent på kvällen anländer 23 bussar med flyktingar till Bardarash i irakiska Kurdistan. Efter att ha registrerat sig tar de nyanlända med sig sina få ägodelar till sina tilldelade tält. En kvinna berättar att hon prioriterade att ta med sig sin sons skolböcker.
Foto: Paul Hansen
Bild 13 av 14 Yohanna Mohammed Ali Tammo registrerar sig själv och sin familj när hon anländer till Bardarash. Dottern Aileen håller sig nära.
Foto: Paul Hansen
Bild 14 av 14 Runt 8.000 personer hade i slutet av oktober anlänt till Bardarash.
Foto: Paul Hansen