Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/vaderchef-utreder-om-myndighetens-forsvar-av-trump-var-fel/

Världen

Väderchef utreder om myndighetens försvar av Trump var fel

President Trumps väderprognos har lett till en utredning inom den amerikanska vädermyndigheten. Foto: Jim Watson/AFP

Den amerikanska vädermyndigheten NOAA:s chefsforskare inleder en utredning om varför myndigheten försvarade en felaktig väderprognos från president Donald Trump.

I ett mejl till anställda på myndigheten kallar chefsforskare försvaret av Trump för ”en fara för människors hälsa och säkerhet”.

Bråket kring Donald Trumps uttalande om att Alabama skulle drabbas ”kraftigt” av orkanen Dorian, när prognosen visade att en mycket liten del av delstaten, med upp till tio procents risk, kunde få kraftiga vindar och regn, har skapat en klyfta inom NOAA.

I ett mejl, som Washington Post tagit del av, kallar NOAA:s chefsforskare Craig McLean myndighetens agerande för ”politiskt” och ”en fara för människors hälsa och säkerhet”.

McLean är mycket kritisk till det anonyma uttalande, som enligt Washington Post skrevs av NOAA-chefen Neil Jacobs och myndighetens kommunikationschef Julie Kay Roberts, som tillbakavisade den nationella vädertjänstens meteorologer när de försökte korrigera presidentens felaktiga varning.

McLean inleder sitt mejl till de anställda på NOAA med att kommentera det anonyma uttalandet:

”Därefter följde, förra fredagen, en osignerad pressrelease från ’NOAA’ som otillbörligt och felaktigt motsatte sig nationella vädertjänstens meteorolog. Så vitt jag förstår var detta ingripande, som gjordes för att motsäga meteorologen, inte baserat på vetenskap utan på utomstående faktorer som inkluderade rykte och hur saker och ting ska uppfattas, kort sagt var det politiskt.”

Craig McLean skrev också: ”Innehållet i pressmeddelandet är mycket bekymmersamt då det komprometterar NOAA:s förmåga att förmedla livräddande information som är nödvändig för att undvika att människors hälsa och säkerhet sätts i fara.”

Och: ”Om allmänheten inte kan lita på vår information, eller om vi nedvärderar våra meteorologers varningar och de tjänster vi ger, då ökar den faran.”

Chefsforskarens oro gör nu att han inleder en utredning om NOAA, genom sitt försvar av presidentens felaktiga varning, har brutit mot myndighetens regler om hur man ska arbeta.

På måndagen avslöjade också New York Times att USA:s handelsminister Wilbur L. Ross hotade att avskeda flera höga tjänstemän inom NOAA sedan Alabamameteorologerna korrigerat presidenten. Enligt tidningen var det också Ross som kontaktade NOAA-chefen Neil Jacobs och beordrade honom att se till så att Alabamameteorologernas uttalande inte fick stå oemotsagt.

När Jacobs ifrågasatte detta ska Ross ha hotat med att sparka den politiskt tillsatta ledningen för NOAA.

Läs också:

Donald Trump i stormens öga 

Myndighetens försvar av Trumps prognoser får kritik