Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Vädjan till Sverige: Ge inte stöd till Abbas

Najat Abu Bakr
Najat Abu Bakr Foto: Nathan Shachar

Ramallah. I åtta dagar har den palestinska parlamentsledamoten Najat Abu Bakr från president Mahmud Abbas Fatah-parti bott på sin arbetsplats. Om hon lämnar byggnaden grips hon. DN har mött henne.

Utanför den lagstiftande församlingens byggnad i Ramallahs förstad Masyoun står presidentens specialstyrkor på språng, redo att gripa Abu Bakr om hon skulle sticka näsan utanför byggnaden. Ett åtal ligger färdigt mot henne; brottet är förtal av en Abbas närmaste män, ministern Husein al-Araj.

Inte en enda av Abu Bakrs partikamrater törs ta hennes parti öppet. Men hon översköljs av folklig sympati på nätet – som kontrolleras av Israel och inte kan släckas av Abbas. Protester från hela arabvärlden haglar över Abbas kansli.

När den palestinska lärarstrejken bröt ut för en månad sedan sade Abu Bakr att det enda raka vore att ge lärarna den lilla lönehöjning de lovades redan 2013:

– Jag sade min mening, att om inte al-Araj försnillat miljoner så skulle regeringen haft pengar att betala lärarna vad man lovat, säger Najat Abu Bakr när DN möter henne inne i parlamentet.

Foto: President Abbas. Foto: Sergei Ilnitsky/Pool/AP

På onsdagen lämnade Abu Bakr över en diger lunta dokument om korruption på högsta nivå till parlamentets finansutskott.

– Jag har inte givit pressen mitt material, det är viktigt att först ge dem själva en chans att sanera vad de ställt till med.

Den palestinska författningen ger de folkvalda immunitet, ”men den upphör utanför byggnadens ingång” säger Abu Bakr, som ber att få skicka en appell till svenska regeringen:

– Jag vet att Sverige vill stödja palestinsk demokrati, men att stödja Abbas regim är motsatsen, det är ett stöd för en medeltida diktatur. Han förföljer sina kritiker därför att omvärlden tillåter det.

Under DN:s samtal med Abu Bakr kommer en springpojke, dignande under ett lass beställda luncher till de närvarande folkvalda (från det senaste valet, 2006). Men hon får ingen lunch, det är tillsagt uppifrån. Abu Bakrs dotter Hanin, som hämtar mat till henne utifrån, berättar att de första dagarna av sin interna exil fick hennes mor inte använda parlamentets dusch:

– Jag sa att om de inte låter henne duscha så är det en skymf mot vår klan, och de får stå för konsekvenserna. Då vek de sig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.