Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 22:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/vag-av-gripanden-i-egypten-efter-demonstrationer/

Världen

Våg av gripanden i Egypten efter demonstrationer

Alaa Abd al-Fattah. Foto: Nariman El-Mofty/AP

En av frontfigurerna under den arabiska våren i Egypten har gripits på nytt. Enligt regeringskritiska grupper pågår den största arresteringsvågen sedan president al-Sisi kom till makten. 1.900 personer uppges ha gripits. 

Den egyptiska aktivisten och bloggaren Alaa Abd al-Fattah hade en huvudroll i protesterna 2011, som ledde till att den dåvarande ledaren Hosni Mubarak störtades.

Alaa Abd al-Fattah blev villkorligt frigiven i våras efter att ha avtjänat ett femårigt fängelsestraff. Ett av villkoren i de hårda restriktionerna är att han ska tillbringa varje natt på en polisstation i Kairo. 

När en av hans systrar kom för att hämta al-Fattah på söndagsmorgonen var han försvunnen. Säkerhetsstyrkorna bekräftade för Reuters att han hämtats av säkerhetstjänsten, anklagad för att ha spridit falska nyheter i sociala medier och uppmanat människor att demonstrera.

Senare på söndagen greps även en advokat som företrätt Abd al-Fattah. 

Förra veckan genomfördes regeringskritiska demonstrationer i Kairo och flera andra städer. Sedan dess har 1.900 personer gripits, däribland författare, aktivister och oppositionella, enligt människorättsgrupper. De anklagas för att ha spritt felaktig information på sociala medier, demonstrerat utan tillstånd och haft samröre med terrorgrupper. 

FN:s kommissionär för mänskliga rättigteter, Michelle Bachelet, uttrycker oro över utvecklingen i Egypten.

– Jag vill påminna Egyptens regering att internationella lagar tillåter människor att demonstrera. De har också rätt att uttrycka sina åsikter på sociala medier, sa hon i fredags. 

Enligt oppositionella som citeras av Reuters är den senaste veckans arresteringsväg den mest omfattande sedan president al-Sisi kom till makten 2014.