Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 17:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/vagbombsattack-mot-skolbuss-14-doda/

Världen

Vägbombsattack mot skolbuss – 14 döda

14 personer har dödats och 19 skadats efter att en vägbomb exploderat vid en skolbuss i Burkina Faso. 

De flesta av de döda är barn. 

Sedan 2015 har islamistiska attacker i Burkina Faso dödat fler än 750 människor och tvingat omkring 560 000 att lämna sina hem enligt FN. Värst drabbade är de norra och östra delarna, men även huvudstaden Ouagadougou har utsatts för terrordåd.

Nu har ytterligare en rad personer fått sätta livet till. På lördagen exploderade en vägbomb när en skolbuss kulle köra barn tillbaka till skolan efter ett skollov. Bussen ingick i en konvoj om tre med sammanlagt 160 passagerare ombord. 14 dog och ytterligare 19 skadades i attacken. 

– Fordonet sprängdes av en hemmagjord bomb. De flesta av dödsoffren är barn, säger en säkerhetskälla om attacken i provinsen Sourou nära gränsen till Mali, enligt Reuters.

Regeringen i Burkina Faso har gjort ett uttalande med anledning av attacken mot skolbusskonvojen. 

”Vi fördömer starkt denna fega och barbariska attack som syftar till att skada människors moral”, står det i uttalandet enligt Reuters. 

Ingen terrororganisation har tagit på sig attacken och det är oklart hur gamla barnen som befann sig ombord på bussen är.  

Senast på julafton inträffade en attack mot en militärbas i Burkina Faso. Då dog 87 militärer och 35 civila. Attacken klassas som den värsta i området sen 2015. Förutom Burkina Faso är Niger och Mali drabbade av de islamistiska extremisternas attacker.