Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-18 22:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/valar-i-rysk-fangenskap-kan-slappas-fria/

Världen

Valar i rysk fångenskap kan släppas fria

Aktivister från Greenpeace protesterar mot att elva späckhuggare och 87 vitvalar hålls i fångenskap i Ryssland. Foto: Yuri Kadobnov/AFP

Ett hundratal vitvalar och späckhuggare simmar omkring i små, iskalla bassänger i östra Ryssland. Deras hopp står nu till havslegendaren Jacques Cousteaus son, Jean-Michel, som är i landet för att se till att de släpps fria.

Rätta artikel

Isflaken ligger som ett intrikat mönster runt de små kvadratformade inhägnaderna.

Valar simmar vanligtvis många kilometer per dag, och kan på så sätt hålla uppe kroppsvärmen även i kalla vatten. Men någon sådan möjlighet finns inte för de 10 späckhuggarna och 87 vitvalarna som trängts ihop i små bassänger i ryska Srednjaja.

I drönarbilder tagna av ryska aktivister syns horder av vita skuggor som rör sig planlöst i cirklar omkring varandra.

Bilder från det som kommit att kallas ”valfängelset” i östra Ryssland publicerades av djurrättsaktivister i oktober i fjol. Fyra företag pekades ut som ansvariga för verksamheten av den ryska tidningen Novaja Gazeta.

Företagen ska ha tillfångatagit valarna under sommaren samma år med avsikt att sälja dem till kinesiska vattenparker, vilket är olagligt sedan ett internationellt förbud för kommersiellt valfiske trädde i kraft 1986.

Men i Kina är vattenparker en blomstrande industri. I genomsnitt öppnas en ny anläggning varje månad i landet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Späckhuggare är särskilt eftertraktade. Ett enda djur kan säljas för miljontals dollar.

De knappt 100 valarnas öde har gett upphov till protestlistor och uttalanden från kända skådespelare som Leondardo Dicaprio. Valarna uppges lida av hälsoproblem som undernäring och hypotermi, orsakade av det kalla vattnet. Flera valar ska ha dött i fångenskapen.

En polisutredning har upprättats, och i januari omhändertogs djuren av ryska myndigheter.

Nu är friheten nära för valarna.

Oceanografen Jean-Michel Cousteau och ryske miljöministern Dmitrij Kobylkin. Foto: Kirill Kudryavtdsev/AFP

På torsdagen anlände oceanografen Jean-Michel Cousteau, son till den legendariska marinbiologen och havsfantasten Jacques Costeau, till Ryssland för att möta landets miljöminister Dmitrij Kobylkin.

Ministern beklagade att valarna inte kan släppas ut omedelbart, eftersom det kalla vattnet riskerar att ta död på dem. Det ska i stället ske i sommar.

Jean-Michel Cousteau verkade positiv efter mötet.

– Vi kommer att släppa ut majoriteten av valarna, om inte alla, där de tillfångatogs. På det sättet hoppas vi att de kan återförenas, inte bara med sin egen sort, utan med sina familjer och vänner, sade han.

Läs mer: Internationell kampanj mot valfängelse i Ryssland 

Ämnen i den här artikeln:

Ryssland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt