Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 23:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/valbevarad-valp-funnen-nar-permafrosten-smalter/

Världen

18 000 år gammal valp funnen när permafrosten smälter

00:31. En 18.000 år gammal valp har hittats i Jakutsk i Sibirien.

När permafrosten smälter dyker de upp. Mammutar och andra djur som levde i Sibirien för tusentals år sedan. Många av dem kusligt välbevarade. Nu visar ryska vetenskapsmän upp en valp med päls, tassar, nos och morrhår kvar efter 18.000 år i marken.

Det var förra året som en privatperson som var ute och letade efter mammutbetar upptäckte den lilla valpen i den eviga tjälen runt Jakutsk i Sibirien. Men permafrosten är inte längre lika permanent. Istället har den börjat tina och i takt med det dyker fantastiska fynd upp i marken som plötsligt blivit mycket lättare att gräva i.

Det senaste fyndet är en nästan intakt kropp efter en valp som nu förvaras på ett privat museum i Jakutsk. 

– Hur kommer det sig att så många unika fynd görs här i Jakutskområdet? frågar sig Sergej Fjodorov, en av forskarna vid Nordostuniversitetet i en intervju med nyhetsbyrån AP

Och svarar själv:

– För det första, det handlar om den globala uppvärmningen. Den existerar verkligen och lokalbefolkningen märker den tydligt. Vintrarna kommer allt senare, vårarna allt tidigare. 

– För det andra, som är mycket allvarligt, kan man fråga sig hur det kommer sig att det finns en massa dyrbara mammutbetar på den kinesiska marknaden.

Bild 1 av 2
Foto: Sergei Fyodorov/AP
Bild 2 av 2
Foto: Sergei Fyodorov/AP

När en mammut hittas tas inte sällan de enorma betarna om hand medan kroppen ibland lämnas kvar att ruttna. Enligt ryska myndigheter, som citeras av The Guardian, är elfenbensexporten till framför allt Kina i stort sett utan tillsyn. Värdet av exporten beräknas till omkring motsvarande 400 miljoner kronor.

Den lilla valpen har analyserats av svenska forskare vid Centrum för paleogenetik i Stockholm som reste till Jakutsk och där kunde ta prover direkt från kroppen. Centrum för paleogenetik är en gemensam satsning mellan Naturhistoriska riksmuseet och Stockholms universitet.

Provet togs i augusti 2018 och fördes sedan tillbaka till Stockholm för analys. För ungefär ett år sedan skickade ett prov för en kol 14-datering, och resultatet kom under våren 2019 – valpen dog för ungefär 18.000 år sedan. Sedan dess har forskarna arbetat med att ta fram dna från provet och att undersöka detta.

Trots det omfattande arbetet kan forskarna inte säga säkert om det rör sig om en varg eller om en hund:

– Att vi har ett fynd med så pass mycket dna-data och ändå inte kan säga om det är en varg eller hund är unikt. Och det kanske inte kommer att gå att avgöra. Ändå är den här valpen unikt välbevarad jämfört med andra hund- och vargfynd från permafrosten, säger Love Dalén vid Centrum för paleogenetik som har undersökt valpen. 

Så vad händer nu?

– Just nu har vi sekvenserat valpens arvsmassa till hyggligt hög kvalitet. När vi nu går vidare med analyserna hoppas vi kunna kartlägga arvsmassan i ännu större detalj, och förhoppningsvis kommer detta möjliggöra att vi kan identifiera vad valpen är.

Kan det finnas många liknande fynd som ligger och väntar i samma område?

– Det kan det helt klart göra, och vi hoppas åka tillbaka nästa sommar för att se om vi kan hitta fler nedfrysta djur. 

Love Dalén säger också att det inte enbart är upptining av marken som gör att man nu hittar allt fler djur i marken utan det också beror på att lokala ryssar har börjat aktivt gräva efter mammutbetar.

– När man gör detta så ökar chansen att man även hittar dessa välbevarade djurkroppar.

Enligt ryska myndigheter grävdes mer än 100 ton mammutbetar upp under 2018. Sannolikt döljer sig tiotusentals mammutar under marken.