Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Våldsamheter i centrala Oakland

Tårgas och rökgranater på lördagskvällen utanför Henry J Kaiser-byggnaden vid kanten av Merritsjön i Oakland.
Tårgas och rökgranater på lördagskvällen utanför Henry J Kaiser-byggnaden vid kanten av Merritsjön i Oakland. Foto: Michael Macor / AP
Ett par hundra personer greps och flera skadades på lördagskvällen efter sammandrabbningar i Oakland i USA mellan polis och deltagare i Occupyrörelsen.

Oakland i Kalifornien har varit en av de städer där spänningen varit som störst mellan ordningsmakten och den så kallade Occupyrörelsen, som protesterar mot ekonomisk ojämlikhet. Exempelvis blev det våldsamt den 25 oktober i fjol.

På lördagen kom det åter till våldsamheter. Det började med en lugn demonstration genom centrum av staden med över tusen Occupydeltagare, skriver San Francisco Chronicle.

Rörelsens ledande organisatörer hade inför lördagens marsch längs Broadway flaggat för att de planerade att ockupera en tom byggnad och använda den som sin nya bas. De flesta av deltagarna visste emellertid inte vart de var på väg, eftersom ledarna hade hållit slutmålet, en sedan länge stängd konferensbyggnad, hemlig.

Oaklands borgmästare Jean Quan hade varnat aktivisterna för att försöka ockupera någon tom byggnad och att polisen inte skulle tolerera lagbrott.

När demonstranterna närmade sig konferenscentret ökade spänningen. Några deltagare började riva ner ett stängsel runt den byggnad man tänkte ta sig in i.

Sedan någon kastat vad som föreföll vara ett slags rökbomb mot polisen beordrades de närvarande demonstranterna att skingras. De vägrade. I stället tilltog konflikten. Occupyaktivister kastade färgburkar, flaskor och stenar, medan polisen använde tårgas, chockgranater (med starkt ljus och ljud) och gummikulor, enligt flera medier.

Till slut hade runt 200 personer gripits, och tre polismän skadat, rapporterar New York Times. En kvinna bland demonstranterna ska också ha skadats, enligt San Francisco Chronicles uppgifter.

Långt in på sena kvällen lokal tid, söndagsmorgonen svensk tid, var situationen spänd, och mindre sammandrabbningar ägde rum på de vanligtvis öde gatorna i centrala Oakland. Polisförstärkningar anlände från San Francisco.

I en livesändning på sajten oakfosho.com kunde man vid midnatt lokal tid (niotiden på morgonen svensk tid) se gripna aktivister sitta på en gata, av allt att döma med handfängsel, medan polisen tog uppgifter från dem.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.