Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-09 07:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/valdsamheterna-tilltar-ater-i-bolivia-en-dod/

Världen

Våldsamheterna tilltar åter i Bolivia – en död

Demonstranter i La Paz på onsdagen. Foto: Jorga Bernal/AFP

Demonstrationerna i Bolivia har fått ny fart, efter att partikamrater till den avsatte presidenten utmanat den självutnämnde interimspresidenten Jeanine Áñez. 

En person har avlidit efter att ha skjutits i huvudet. 

Våldsamma sammandrabbningar har ägt rum runt om i Bolivia mellan polis och demonstranter, som stöder den tidigare presidenten Evo Morales.

En 20-årig man avled efter att ha blivit skjuten i huvudet av en polis i närheten av staden Montero i östra Bolivia, enligt en läkare till AFP. I huvudstaden La Paz besköts demonstranter med tårgas när de var på väg för att demonstrera utanför parlamentet. Demonstranterna beväpnade sig i sin tur med stenar, plankor och metallbitar för att hålla polisen borta, uppger BBC

Under förra veckan tog militär och polis i Bolivia sin hand från Evo Morales, vilket var en bidragande faktor till hans avgång. 

Våldsamheterna inträffade samtidigt som den självutnämnde interimspresidenten Jeanine Áñez utmanades av sina motståndare i parlamentet. Medlemmar från Evo Morales parti Socialistiska rörelsen (MAS) har majoritet i parlamentet och har hotat med att försöka upphäva Áñez tillfälliga presidentskap.

Hittills har 10 personer avlidit i protesterna i Bolivia, som tog fart efter att Evo Morales utropade sig som vinnare av det bolivianska presidentvalet i oktober, skriver Los Tiempos.  

Jeanine Áñez utropade sig som interimspresident tidigare i veckan och har lovat att landet ska hålla ett nyval så snart som möjligt. På onsdagen tackade hon organisationer som deltagit i generalstrejken som hölls i protest mot presidentvalet. 

”Må gud välsigna er och låta oss vara fria och hålla ett transparent val snart”, skrev hon på Twitter. 

https://twitter.com/JeanineAnez/status/1194572669959757827

Under onsdagen gick svenska utrikesdepartementet ut med en avrådan om icke-nödvändiga resor till Bolivia, på grund av det politiska läget. 

Läs mer: 

Henrik Brandão Jönsson: Morales kan paradoxalt nog bli den som tjänar mest på kaoset i Bolivia

OAS: Evo Morales utförde en statskupp i Bolivia

Erik de la Reguera: Därför ger Mexiko politisk asyl till Evo Morales