Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Våldsamma protester mot det tyska brunkolet

Foto: Christoph Reichwein/AFP

BERLIN. Våldsamma scener utspelade sig i Hambach-skogen i västra Tyskland på fredagen då polis fortsatte rivningen av ett läger där klimataktivister campar i protest mot brunkolsbrytningen i området. Ett tiotal aktivister har gripits, och poliser ska ha fått fekalier kastade på sig. 

Sedan sex år har hundratals klimataktivister campat i Hambach-skogen i protest mot energibolaget RWE:s planer på att avverka återstoden av skogen. Syftet är utvidga en närliggande brunkolsgruva, som i fjol producerade 38 miljoner ton brunkol.  

Aktivister bildar sittande front i Hambach-skogen.
Aktivister bildar sittande front i Hambach-skogen. Foto: Jana Bauch/AFP

Tidigt på fredagsmorgonen fortsatte flera hundra poliser att utrymma det mångåriga protestlägret. Ett 60-tal trädkojor revs, träd fälldes och bilder från platsen visar hur klimataktivister som klättrat upp i trädtopparna lyfts ner via lyftkranar av poliser med särskild skyddsutrustning

Det beskrivs som en av de största polisinsatserna i modern tid i delstaten Nordrhein-Westfalen, där skogen ligger, och väntas pågå i ett par veckors tid. Ett tiotal aktivister greps under fredagen och via Twitter meddelade polisen att de fått fekalier kastade mot sig. 

Det fick delstatens inrikesminister att ilskna till.

– Det handlar om kriminella, sade Herbert Reul och hänvisade till att en domstol gett energibolaget grönt ljus för att fortsätta avverkningen. 

Konflikten om skogsområdet har trappats upp under de gånga månaderna och det finns farhågor för att situationen ska eskalera ytterligare. Bland miljövännerna gömmer sig även en hårdför kärna av våldsbejakande klimataktivister som tidigare har attackerat anställda vid energibolaget och poliser med molotovcocktails, stenar och fyrverkeripjäser. Uppgifter i tyska medier om att aktivisterna ska ha byggt underjordiska gångar som fungerat som flyktvägar och vapengömmor dementerades dock senare av polis

Utrymningen av Hambach-skogen sker bara några månader före den så kallade kolkommissionen ska presentera hur Tyskland ska ersätta brunkolet med miljövänligare energislag. Det görs på uppdrag av regeringen och är en förutsättning för att nå klimatmålen.

Flera tyska miljöorganisationer kritiserar beslutet att låta utrymma protestlägret innan kommissionen sagt sitt. 

– Det belastar det hittills konstruktiva samarbetet som vi haft, säger Martin Kaiser, ordförande för tyska för  Greenpeace och medlem i kommissionen, enligt tidningen der Spiegel.  

Aktivisterna får också stöd av politiker från det tyska miljöpartiet De Gröna och vänsterpartiet Die Linke. På torsdagen samlades ett tusental personer för en fredlig demonstration i Hambach-skogens utkant. 

 

FAKTA:Brunkolet i Tyskland

Brunkolet hör till de allra smutsiga energikällorna och står för omkring en femtedel av Tysklands energiförsörjning. 

Det släpper ut ungefär 60 procent mer koldioxid än naturgas. 

När de sista tyska kärnkraftverken stängs år 2022 väntas behovet av brunkol att öka ytterligare. 

Samtidigt finns krav på att Tyskland så snart som möjligt ska avveckla brunkolet och ställa om till mer miljövänlig energi. 

Den så kallade kolkommissionen ska före årsskiftet presentera en strategi om hur en sådan omställning kan utformas. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.