Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Våldsamma protester mot Uber får Frankrikes inrikesminister att reagera

01:13. Vandaliserade bilar, bränder och våldsamma upplopp. Taxichaufförer i Frankrike protesterar stort mot bolaget Ûbers frammarsch.

Brända bilar, blockerade vägar och stenkastning. Under torsdagens protester mot lågpristaxitjänsten Uberpop i Frankrike tog sig taxichaufförernas ilska nya höjder. Nu höjer inrikesministern rösten mot samåkningstjänsten.

Kritiken mot tjänsten Uberpop har länge varit stor från vanliga taxichaufförer i Frankrike. Med Ubers app-tjänst kan privatpersoner ta betalt för att köra passagerare. Vanliga taxichaufförer anser att Uber, med dess låga priser och outbildade chaufförer stjäl deras jobb.

Ilskan mot Uber-bilarna har tidigare tagits i uttryck med sönderslagna fönster och uppskurna bildäck. Men under torsdagen höll taxichaufförer runt om i Frankrike stora protester mot företaget som påverkade hela städer. Omkring 2 800 taxichaufförer deltog i protester enligt TT.

I Paris blockerade taxichaufförer bland annat vägarna till och från flera flygplatser och tågstationer.

Den Amerikanska artisten Courtney Love hamnade mitt i protesterna när hon var på väg från en av flygplatserna.

På Twitter skriver hon att hennes bil attackerats av personer som slagit sönder rutorna med basebollträn. För att ta sig till flygplatsen fick hon hjälp av motorcyklister att ta sig ut från bilen och fick sedan åka vidare med dem. De arga strejkarna ska då ha kastat stenar efter dem, skriver hon.

Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve har efter torsdagens våldsamma protester fördömt Uber och manar nu polis och åklagare att snabbt få ett stopp på verksamheten.

Uber har varit olagligt i Frankrike sedan i januari, men det har varit svårt att hålla efter lagen och Uber har fortsatt sin verksamhet i landet. Cazeneuve sade under torsdagen att han beordrat polisen att ta de Uber-bilar som trotsar förbudet i beslag, skriver BBC.

Uber finns även i Sverige. Även här har den stött på kritik för att inte använda sig av taxameter eller följa nationella regleringar till transportsektorn och just nu granskas företaget av Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket och Transportstyrelsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.