Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 00:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/valdsamma-protester-vid-usas-ambassad-i-irak-nu-skickas-fler-soldater/

Världen

Våldsamma protester vid USA:s ambassad i Irak – nu skickas fler soldater

01:06. Tusentals människor demonstrerade utanför USA:s ambassad i Bagdad under tisdagen. Bland annat kastades det sten mot byggandet och enligt vissa rapporter tog sig en grupp igenom den yttre barriären.

Det amerikanska ambassadområdet i Irak ska ha stormats av tiotals personer, uppger AP. En våldsam protest med tusentals deltagare pågår på platsen sedan USA bombat Iranstödd shiamilis tidigare i veckan. 

Nu meddelar USA:s försvarsminister Mark Esper att Pentagon kommer att förstärka bevakningen av ambassaden med fler soldater.

USA:s president Donald Trump anklagar Iran för att ligga bakom de våldsamma protesterna i Bagdad. I en tweet på tisdagen skriver presidenten också att han ”förväntar sig att Irak använder sina styrkor för att skydda den amerikanska ambassaden i Bagdad”. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1211981022084128768?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.dn.se%2Fnyheter%2Fvarlden%2Fvaldsamma-protester-vid-usas-ambassad-i-irak-nu-skickas-fler-soldater%2F

Tweeten kommer efter att en stor grupp med demonstranter slog sönder en dörr och stormade in på ambassadens område, enligt nyhetsbyrån AP:s reporter på plats. Det föregicks av att vattenflaskor kastades in och övervakningskameror slogs sönder.

Tårgas ska ha använts mot folkmassan och man ska även ha använt chockgranater för att hindra den från att ta sig in i huvudbyggnaden. 

Enligt de första uppgifterna från Reuters ledde oroligheterna vid ambassaden till att personal utrymdes från byggnaden. Det dementerades senare och amerikanska myndigheter uppgav att personalen vid ambassaden är i säkerhet och att det inte finns några planer på att evakuera dem. Samtidigt meddelade USA:s försvarsminister Mark Esper att Pentagon kommer att förstärka bevakningen av ambassaden med fler soldater, enligt Reuters.

Senare under tisdagen hotade Trump Iran och skrev på Twitter att landet kommer hållas ansvarigt för de som dödas i angrepp mot USA:s anläggningar. 

”Iran kommer betala ett högt pris. Det här är inte en varning, det är ett hot. Gott nytt år”. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1212121026072592384

 

Bakgrunden till de våldsamma protesterna är den attack mot mål i Irak som USA utförde tidigare i veckan. Det var Iranstödda shiamiliser som var målet, 25 personer ska ha dödats i attacken. 

På Twitter har Trump motiverat attacken på den shiamuslimska milisen med att milisen dödat en amerikansk entreprenör. ”Vi svarade kraftfullt, och kommer alltid att göra det”, skriver Trump.

Minst 25 milismedlemmar uppges ha dödats i de amerikanska flyganfallen. De totalt fem målen låg i både Irak och Syrien. Abu Mahdi al-Mohandes, Hizbollahbrigadens ledare, har utlovat vedergällning

Även Iraks regering har upprörts av USA:s agerande då man anser att anfallen genomförts utanför den USA-ledda koalitionens mandat och att de kränkt landets suveränitet.

Demonstranter utanför USA:s ambassad i Bagdad på tisdagen. Foto: Ahmad al-Rubaye/AFP

Under tisdagen hade Donald Trump även ett samtal med Iraks premiärminister Adel Abd al-Mahdi om situationen. Där betonade presidenten att Irak måste skydda ambassadens personal.

Oroligheterna inträffar i ett läge där Irak skakats av stora folkliga protester under flera månader vilka nyligen tvingade premiärminister Adil Abd al-Mahdi att meddela sin avgång. Hittills har över 400 människor fått sätta livet till under protesterna, demonstranterna vänder sig mot Irans inflytande i landet, mot bristen på jobb och mot den omfattande korruptionen.

Det var efter en begravning av dödade i USA:s attack som den uppretade folkmassan fortsatte till ambassadbyggnaden. 

Läs mer: 

Erik Ohlsson: Upptrappad konflikt USA-Iran riskerar att trasa sönder Irak

Erik Ohlsson: Svår uppgift ena olika folkgrupper om Mosul blir fritt