Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 12:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/valdsamt-under-nya-protester-i-hongkong/

Världen

Våldsamt under nya protester i Hongkong

Foto: Kin Cheung/AP

Polisen i Hongkong har avfyrat skott med gummikulor och skjutit tårgas och pepparsprej mot demonstranter utanför en t-banestation på fredagen. Trots beskedet tidigare i veckan att ett omtvistat lagförslag dras tillbaka fortsätter protesterna.

TT Text

Beslutet att dra tillbaka lagförslaget som för 14 veckor sedan utlöste protesterna i Hongkong skulle enligt regionens ledare Carrie Lam vara ett första steg till en lösning på konflikten. Men aktivisterna har inte låtit sig nöjas – och nya protester drogs i gång under fredagen.

Hundratals aktivister, många av dem maskerade och klädda i svart, sökte skydd bakom paraplyer när polisen sköt tårgas och gummikulor.

– Vi är arga på polisen och vi är arga på regeringen. Polisen är mycket brutal här vid stationen. Vi kan inte låta dem komma undan med det, säger den 23-årige aktivisten Justin till Reuters.

Lagförslaget, enligt vilket utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina skulle tillåtas, lades på is i somras. Men efter fortsatta protester gick Carrie Lam i veckan slutligen med på att skrota det helt.

Carrie Lam. Foto: Philip Fong/AFP

Hon lovade samtidigt bland annat en bredare politisk dialog för att hitta en lösning på krisen, samt fortsatt stöd till det oberoende polisråd som utreder klagomål om polisens behandling av demonstranter.

– Åtgärderna syftar till att ta ett steg framåt med sikte på att hjälpa Hongkong att komma ur denna situation, sade Carrie Lam under ett besök i Kina på fredagen.

– Vi kan inte omedelbart få stopp på våldet.

Många demonstranter betraktar dock åtgärderna som alltför blygsamma och säger att de inte kommer att släppa sina andra krav. Dessa gäller framför allt att myndigheterna ska sluta klassa protester som upplopp, att alla gripna demonstranter släpps och att Hongkongs invånare får rätt att själva utse sina ledare.

Demonstranter planerar att stoppa trafiken till Hongkongs internationella flygplats på lördag. Protester planeras även till fredagskvällen på flera platser i staden såsom tunnelbanestationer.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att hon lyft situationen i Hongkong i samband med ett möte med den kinesiske premiärministern Li Keqiang.

– Jag betonade att rättigheter och friheter för medborgare (i Hongkong) måste garanteras, säger Merkel.

– I den nuvarande situationen måste våld undvikas. Enbart dialog fungerar.

Ämnen i den här artikeln:

Hongkong
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt