Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 08:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/valet-i-israel-vi-har-satt-punkt-for-netanyahus-styre/

Världen

Valet i Israel: ”Vi har satt punkt för Netanyahus styre”

”Vi har satt punkt för Netanyahus styre”, säger Den Gemensamma Listans ledare Ayman Odeh. Foto: Ariel Schalit/AP

JERUSALEM.  Då 92 procent av rösterna räknats står det klart att premiärminister Benjamin Netanyahu misslyckats med att leda sin nationalistkoalition till seger. Hans parti Likud och den liberala oppositionsfronten Blåvitt ser ut att få 32 mandat vardera av Knessets 120.

Avigdor Liebermans ryskorienterade invandrarparti bibehåller, med 9 mandat, sin vågmästarroll. Detta är mycket dåliga nyheter för Netanyahu, eftersom Lieberman svurit att endast medverka i en samlingsregering där både Blåvitt och Likud ingår. Han sade på onsdagsmorgonen:

– Och vi kommer att kräva värnplikt för alla, och kollektivtrafik och öppna matbutiker på sabbaten i icke-religiösa distrikt!

Dessa krav betyder att Netanyahus närmaste allierade, de bägge ultraortodoxa partierna, inte kan medverka i den samlingsregering Lieberman vill uppnå. Som det ser ut nu är en samlingsregering det enda alternativet till ännu ett nyval. 

För Netanyahu kom valresultatet som ett dråpslag. Hans febrila valkampanj hade ett enda syfte: att kunna bilda en smal, ultra-religiös nationalistregering som skänker honom immunitet mot åtal i tre stora korruptionsmål. Denna dröm är nu i spillror, och om två veckor väntas åtal väckas mot honom. Netanyahu har gjort klart att han inte kommer att avgå ens då, men det återstår att se om hans parti finner sig att ledas av en person vars bästa krafter ägnas åt rättegångar.

Av allt att döma föll Netanyahu på eget grepp. Hans hejdlösa angrepp på Israels araber var ämnade att elda på hans egna nationalister och knuffa dem mot vallokalerna. Men de som verkligen kvicknade till var araberna själva, som höjde sitt valdeltagande radikalt och därmed förändrade hela mandatbilden. De arabiska partiernas union ”Den Gemensamma Listan” väntas ta hem 12-13 mandat, och dessutom anses 20-25 procent av araberna ha röstat på icke-arabiska partier. Den Gemensamma Listans ledare Ayman Odeh deklarerade:

– Vi har satt punkt för Netanyahus styre. Hans hets mot oss och lögnerna om att vi skulle valfuska och att vi ville förstöra Israel väckte araberna ur deras apati och fick dem att gå ut och rösta. Vi har pensionerat honom!  

Netanyahu hävdade under valdagen att det palestinska självstyret försökt sabotera valet, något som genast förnekades från Ramallah. Facebook stängde ett av Netanyahus konton, sedan den israeliska valmyndigheten klagat över att premiärministern bedrivit otillåten valpropaganda och publicerat opinionsundersökningar i strid mot reglementet.

Läs mer: Detta står på spel i israeliska valet