Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 01:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/valet-i-istanbul-ska-goras-om/

Världen

Valet i Istanbul ska göras om

I lokalvalen i Turkiet den 31 mars förlorade Erdogans AKP makten i både Ankara och i Istanbul till oppositionspartiet CHP. Foto: Bradley Secker

Turkiets valmyndighet har ogiltigförklarat valet i Istanbul. Datum för nyval är satt till den 23 juni, enligt ett beslut som offentliggjordes sent på måndagskvällen.

President Erdogans AKP hade tillsammans med högerextrema MHP begärt att valet skulle göras om efter att AKP förlorade makten i Istanbul.

Rätta artikel

I lokalvalen i Turkiet den 31 mars förlorade Erdogans AKP makten i både Ankara och Istanbul till oppositionspartiet CHP. På måndagen fattade landets valmyndighet YSK beslut om att ogiltigförklara lokalvalet i Istanbul och att ett nyval ska hållas.

En av regeringspartiet AKP:s representanter inom valmyndigheten, Recep Özel, säger att beslutet grundar sig på att vissa röstmottagare inte var offentliganställda och att olika dokument med valresultat inte signerats.

Datum för nyval är satt till den 23 juni, enligt ett uttalande från valmyndigheten sent på måndagskvällen. 

De båda borgmästarkandidaterna i valet den 31 mars, vinnaren CHP:s Ekrem Imamoglu och AKP:s Binali Yildirim uppger i tv-uttalanden att de kommer att kandidera i omvalet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Istanbuls nuvarande borgmästare Imamoglu, anklagar valmyndigheten YSK för att ha påverkats av regeringspartiet och förkastar beslutet om nyval, rapporterar Reuters. Oppositionspartiet CHP vann valet i Istanbul även efter att rösterna räknats om.

– YSK borde skämmas. De har varit under politisk påverkan sedan dag ett, sa han framför hundratals anhängare i Istanbul på måndagskvällen.

CHP:s vice partiordförande Onursal Adiguzel kallar beslutet för ”rent diktatoriskt”. ”Det är olagligt att vinna mot AKP”, skriver Adiguzel på Twitter.

Det högerextrema partiet MHP:s ledare Devlet Bahceli, som tillsammans med Erdogans AKP bildar en politisk allians, begärde kort efter valet den 31 mars att valet skulle göras om och hävdade att det förekommit oegentligheter. Till exempel att den terrorstämplade kurdiska gerillan PKK:s ledning i Irak uppmanade Istanbuls kurder att rösta på oppositionen i valet. 

Tidigare accepterade president Recep Tayyip Erdogan oppositionens seger, men i lördags, efter Bahcelis krav, meddelade Erdogan att han ändrat sig och anser att det är nödvändigt med ett omval. Valresultatet från den 31 mars är den första förlusten för Erdogan i Istanbul på 25 år.

Läs mer: Nathan Shachar: Erdogans storhetstid lider mot sitt slut