Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Välj ditt eget kön på Facebook

Kommer hen hitta sin väg in på Facebook? Det är frågan när Facebook kompletterar den traditionella man/kvinna-modellen med ett 50-tal könsidentiteter.

Nu slipper Facebook-användare beskriva sig som man eller kvinna. De med språkinställningen US English kan i stället komplettera med könsidentiteter, som ”androgyn”, ”könsöverskridare” eller ”transperson”.

Du kan också undvika att bli kallad ”han” eller ”hon” i vännernas flöden och välja vilka vänner som får se hur du valt. Förändringen har tagits fram i samråd med bland andra hbtq-organisationen Glaad.

I Sverige välkomnas nyheten av Susanne Adielsson, ordförande för RFSL Malmö.

–  Äntligen har Facebook tagit ett aktivt beslut att varje individ har rätt att definiera sin könstillhörighet. Vi väntar nu på att det ska komma till Sverige, säger hon.

Enligt Jan Fredriksson, Facebooks presskontakt i Sverige, är ambitionen att förändringen ska införas i andra länder så småningom, däribland Sverige.

– Men det beror på hur det tas emot av användarna, säger han.

Den som vill kan välja ett könsneutralt pronomen för hur man vill bli omnämnd på sajten, på engelska ”he”, ”she”, ”they”. Innebär det att svenska ”hen” kan få ta plats på Facebook?

– Vi vet inte vilket ord det kommer bli, säger Jan Fredriksson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.