Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 17:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/valjare-i-danmark-det-kanns-som-att-det-har-valet-ar-pa-riktigt/

Världen

Väljare i Danmark: ”Det känns som att det här valet är på riktigt”

Ditte Krogh och Janus Boss, med Henry 3 år. Foto: Anders Hansson

KÖPENHAMN. Redan före lunch på onsdagen hade över trettio procent av invånarna i gamla Köpenhamn besökt Rådhushallen för att rösta i folketingsvalet.

– Nu ska vi gå ut och äta glass. I kväll blir det valfläsk framför tv:n enligt dansk tradition, säger Ditte Krogh.

Solen steker över centrala Köpenhamn. Det är inte bara valdag utan även grundlovsdag - Danmarks motsvarighet till Sveriges nationaldag. Det innebär att många danskar är lediga och nu kommer de till fots eller på cyklar, många familjevis, till Rådhuset för att rösta.

Indre byen heter valkretsen. Den består av 14 000 röstberättigade och redan före lunch hade 33 procent av dem röstat.

Foto: Anders Hansson

– Det är ovanligt många för att vara så här tidigt på dagen. Förmodligen beror det på att många är lediga, det är ju röd dag, och det känns på stämningen som är riktigt fin, säger Ina Corydn, kommunal valsekreterare.

Inne i den ståtliga rådhushallen sitter tio valförrättare på rad framför en länga med valbås. En efter en går väljarna fram, får varsitt långt röstark i näven innan de försvinner bakom de blå skynkena.

Sidsel Koch ser lättad ut när hon kommer ut från båset.

– Jag bestämde mig först i morse. Jag och min pojkvän tog varsitt test och var överens. Till slut blev det rödgröna Alternativet, säger hon.

Sidsel Koch. Foto: Anders Hansson

Sidsel Koch hoppas på ett grönt val.

– Skillnaden från tidigare år är att folk verkligen röstar den här gången. Jag har många vänner som har poströstat för länge sedan, det känns som att det här valet är på riktigt. Den här sammanhållningen har vi inte haft på åratal, och jag tror att det beror på klimatet, säger hon.

Ditte Krogh och Janus Boss har varit och röstat i sällskap av treårige sonen Henry.

– Jag bestämde mig för Socialistisk folkeparti för ett par månader sedan. Jag gillar deras prioriteringar, de mänskliga värderingarna med fokus på barn, äldre och välfärd, säger Ditte Krogh.

Janus vill inte berätta hur han röstar. Ditte vet, men få andra.

– Jag känner faktiskt par som aldrig pratar med varandra om politik och hur de röstar, säger han.

Nu ska familjen gå ut i solen och äta glass, till sonens stora förtjusning.

– Ikväll blir det valfläsk framför tv:n enligt dansk tradition. Det är danskarnas nationalrätt - stekt fläsk med potatis och persiljesås, säger Ditte Krogh.

Birthe Hansen. Foto: Anders Hansson

83-åriga Birthe Hansen minns inte hur många gånger hon har varit i Rådhushallen och röstat, men det är många.

– Det här har alltid varit min vallokal och första gången jag röstade var jag runt tjugo år. Jag har alltid röstat på Socialdemokratiet och det gjorde jag även den här gången.

Då ser du gärna att Mette Frederiksen blir ny statsminister?

–Ja tack! Jag tror att hon är bättre på att uträtta saker än Venstre-regeringen. Särskilt inom frågor som rör arbete.

Julian Barfoed. Foto: Anders Hansson

26-årige Julian Barfoed tycker, till skillnad från många andra, inte att valdagen är något vare sig högtidligt eller festligt.

– Jag driver en musikstudio, det här som vilken arbetsdag som helst, jag ska till jobbet nu när jag har röstat, säger han.

Precis som flera andra vi talar med tvekade han in i det sista på hur han skulle rösta.

– Det stod mellan två-tre partier, till slut röstade jag med hjärtat för ett parti med ett starkt engagemang i klimat- och migrationsfrågor, säger han.