Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Vallokaler i Venezuela gapar tomma på grund av bojkott

BOGOTÁ. Oppositionens bojkott av valet i Venezuela har lyckats. Flera timmar efter att vallokalerna öppnat i landet gapar de tomma. Även i huvudstaden Caracas har väljarna valt att bojkotta regimens försöka att återvälja Nicolás Maduro.

Utanför gymnasieskolan Andrés Bellos i centrala Caracas har regimen spärrat av med tejp för att organisera köerna till landets största vallokal med 12.200 registrerade väljare. Men endast ett tiotal väljare har slutit upp. Med risk att råka ut för repressalier av regimen har dagstidningen El Nacional publicerat videor från läsare som visar de tomma lokalerna. Även i arbetarstadsdelen Catia, där många av regimens tidigare anhängare bor, är det få som tagit sig till vallokalen.

– Det är långt färre som gått och röstat än vid andra presidentval, säger fotografen Daniel Hernández till DN.

Oppositionen har uppmanat till bojkott av valet eftersom regimen förbjudit flera av oppositionens främsta ledare att ställa upp. Regimen har inte heller tillåtit oberoende observatörer att övervaka valet. President Nicolás Maduro, som redan suttit fem år vid makten, vill inte kännas vid kritiken.

– Vi visar världen ett demokratiskt exempel. Segern tillhör det venezolanska folket. Vi skriver ett nytt demokratiskt kapitel i vårt land, skriver Maduro på Twitter i dag.

De senaste valen som hållits i Venezuela har märkts av valfusk och ett lågt valdeltagande. Ändå fortsätter regimen att hävda att valen är demokratiska och att valresultatet ska gälla, trots att färre än en tiondel av de röstberättigade väntas rösta.

– Valet är en fars som försöker legitimera regimen, säger Trino Márquez, sociolog vid Universidad Central i Caracas.

Trino Márquez, sociolog vid Universidad Central i Caracas.
Trino Márquez, sociolog vid Universidad Central i Caracas. Foto: Henrik Brandão Jönsson

Han säger till DN att om resultaten vid dagens val respekteras av valmyndigheten så är Venezuela inte längre en demokrati.

– Om Maduro utropar sig till segrare så kan vi från och med i morgon kalla Venezuela för en diktatur, säger han till DN.

Venezuela lider av den värsta hyperinflationen i världen och sjukhusen och skolorna i landet har kollapsat. Den lagstadgade minimilönen räcker endast till ett kilo ris och några ägg. För att täcka matbehovet måste befolkningen förlita sig på regimens matpaket. Inför valet beslagtog grannlandet Colombia över 400 ton utgången mat som regimen köpt billigt för att dela ut till väljarna under valdagen. Att byta mat mot röster är en form av röstköp som visar att hur cynisk och desperat regimen blivit för att behålla makten, menar Trino Márquez.

– Regimen håller på att införa en postkommunistisk diktatur som behandlar befolkningen som boskap, säger han.

Sent i natt svensk tid väntas valresultatet komma. Den enda av oppositionen som ställt upp som motkandidat är politikern Henri Falcón som tidigare varit en del av socialistpartiet som styrt Venezuela i snart 20 år. Även om han skulle få fler röster än Maduro kommer det inte att påverka valutgången, menar bedömare.

Läs mer: Pensionärer drabbas värst när diktaturen närmar sig 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.