Dödligt våld under presidentval i Mali - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Vallokalschef ihjälskjuten i Mali

Vallokalsarbetare stämplar ett röstkort i Bamako.
Vallokalsarbetare stämplar ett röstkort i Bamako. Foto: Michele Cattani/AFP

Trots skärpt säkerhet sköts chefen för en vallokal i Timbukturegionen ihjäl och över 100 vallokaler tvingades hålla stängt. 

Men den andra omgången av västafrikanska Malis presidentval blev ändå lugnare än den första.

Det var på eftermiddagen som sex beväpnade män stormade in i vallokalen i Arkondia. En lokal tjänsteman som blev vittne till händelsen beskriver männen som jihadister och säger att de beordrade alla i rummet att hålla upp händerna. De sade också att ingen fick rösta där.

Vallokalschefen försökte fly och jihadisterna sköt och dödade honom, berättar tjänstemannen för nyhetsbyrån AFP.

Händelsen bekräftas av säkerhetskällor.

Enbart timmar tidigare, kvällen före valet, hade tre misstänkta attentatsmän gripits. Och i Kiname i det oroliga norr fick röstningen ställas in eftersom beväpnade män stal allt valmaterial och eldade upp det. Dessutom tvingades ett hundratal vallokaler i centrala och norra Mali hålla stängt, enligt den lokala observatörsgruppen POCIM.

Efter att vallokalerna stängt klockan 20 svensk tid räknades röster i flera av de 23.000 lokaler som hållit öppet. Valdeltagande tros dock ha varit lågt, på grund av ihållande regn och bristande entusiasm. Resultatet väntas inom fem dagar.

Söndagens händelser påminner till viss del om valets våldsomgärdade första omgång i slutet av juli. Men då tvingades hela 800 vallokaler hållas stängda på grund av attentat. Till den andra omgången hade 6.000 extra soldater satts in, utöver de 30.000 som redan var i tjänst. Och i huvudstaden Bamako verkar det mesta ha gått lugnt till.

– Jag förväntar mig att den nye presidenten löser problemet i norr, det vill säga fred. Om freden återvänder så återvänder organisationer och investerare och jobb skapas, sade Dramane Camara, som röstade på en skola i Bamako, till nyhetsbyrån Reuters.

Den segertippade sittande presidenten Ibrahim Boubacar Keita, 73 år, har utmanats i valet av 68-årige Soumaila Cissé, som tidigare har varit finansminister. Vid den första valomgången fick Cissé 18 procent av rösterna mot 42 procent för Keita – något som ledde till anklagelser om fusk från Cissé och andra oppositionspolitiker. Även på söndagen slog Cissés parti larm om fusk.

Båda presidentkandidaterna har lovat bättre ekonomi och kamp mot islamistisk extremism. Militanta grupper i norr, främst al-Qaidas nordafrikanska gren (Aqim) och terrorrörelsen IS, anses återigen vinna mark efter att den forna kolonialmakten Frankrike grep in 2013 för att driva bort extremisterna.

Läs mer: Svenska soldater redo för FN-insats i Mali

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.