Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 18:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/vallokalsundersokning-ingen-far-majoritet-i-spanska-valet/

Världen

Socialisterna störst i spanska valet – högerextrema Vox tar plats i parlamentet

01:31. Premiärminister Pedro Sánchez har utropat sig och sitt parti PSOE till vinnare i Spaniens parlamentsval – och för första gången sedan Francos tid tar ett högerextremt parti plats i parlamentet.

Premiärminster Pedro Sánchez och hans socialistparti PSOE är det spanska valets segrare, med bred marginal.

Hans naturliga partner, vänsterradikala Podemos, tappade dock mark och en vänsterregering behöver stöd från baskiska nationalister och kanske också från katalanska separatister.

Rätta artikel

– Vi rättfärdigar nutiden och framtiden för vårt parti: socialdemokrati har en framtid, sade Pedro Sánchez i ett segertal inför jublande anhängare från balkongen till partiets huvudkontor i Madrid.

De enda krav han säger sig ha för partier i en koalitionsregering är respekt för konstitutionen och främjande av social rättvisa. Han kommer inte sätta upp några ”säkerhetsband” säger han, ett uttryck som använts i Spanien för att illustrera vägran för ett parti att komma överens med ett annat. 

Bild 1 av 2 Socialistpartiet PSOE blir störst i valet.
Foto: Andrea Comas/AP
Bild 2 av 2 Spaniens nuvarande premiärminister Pedro Sánchez och hans parti PSOE får flest röster enligt vallokalsundersökningarna. Arkivbild.
Foto: Jose Jordan/AFP

Sánchez seger är den första succén för ett socialdemokratiskt parti i ett stort europeiskt land på mycket länge. Partiet ökar sin representation från 85 mandat till kring 120 av kongressens 350 mandat. 

En jämförbar förändring, fast i motsatt riktning, drabbar högerpartiet Partido Popular, som tappar minst hälften av sina 137 mandat. 

Det liberala nationalistpartiet Ciudadanos ökar starkt, till kring 55 mandat, men högerblocket är långt ifrån att kunna bilda regering, eftersom nya högerextrema Vox inte fick fler än högst 25 mandat.

För Pedro Sánchez är utgången en stor personlig seger. För två år sedan avsattes han som partiledare av socialistpartiets ”baroner” – regionala bossar – sedan han vägrat låta högerns Partido Popular bilda en minoritetsregering. 

I de primärval partiet sedan utlyste besegrade Sánchez klart sin tidigare beskyddare, Andalusiens socialisthövding Susana Díaz. I maj i fjol lyckades Sánchez med en djärv kombination i kongressen, med hjälp av baskiska nationalister och katalanska separatister, rycka makten från Partido Popular och bilda en minoritetsregering. 

I februari, pressad av de katalanska separatister som är kongressens vågmästare, utlyste han nyval. Få bedömare spådde att han skulle gå segrande ur det.

Sánchez kan tacka nya högerextrema Vox för segern. Vox stal röster från Partido Popular och splittrade högern. Men de bägge partiernas sammanlagda mandat är långt ifrån vad Partido Popular ensamt hade efter förra valet. 

Santiago Abascal, ledare för högerextrema Vox. Foto: Manu Fernandez/AP

Det spanska mandatfördelningssystemet favoriserar på ett mycket speciellt vis större partier, men det gynnar dessutom landsbygdens väljare på bekostnad av städernas. Således fick Ciudadanos kring femton mandat fler än Podemos, trots att partierna fick ungefär lika många röster.

De katalanska separatistpartierna gick framåt på ett dramatiskt vis och väntas tillsammans få hela 23 mandat. Också de baskiska partierna gick starkt framåt, till 10 mandat.

Läs mer:

Nathan Sachar: Risk för dödläge efter valet

Splittrat Spanien går till val: ”Politiker har levt ljuva livet på vår bekostnad”