Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Vallokalsundersökningar: ja-sidan mot storseger i Irland

01:01. Irland ser ut att rösta ja till en liberalare abortpolitik. Just nu räknas rösterna men enligt två stora vallokalsundersökningar går ja-sidan mot en jordskredsseger i folkomröstningen.

DUBLIN. Vallokalerna i Irland stängde klockan 23 svensk tid, och bara ett par minuter senare kom de första vallokalsundersökningarna. Enligt både Irish Times och tv-kanalen RTE:s mätningar kommer ja-sidan i folkomröstningen att få mer än 68 procent av rösterna, vilket – om det visar sig stämma – skulle innebära en storseger för de på Irland som vill mjuka upp abortlagstiftningen. 

Rösträknandet inleds inte förrän på lördagsmorgonen i Irland, så några officiella resultat i folkomröstningen väntas inte förrän omkring 11-tiden på förmiddagen.

De första vallokalsundersökningar som publicerats ger dock ja-sidan starkt hopp om seger. I Irish Times och Ipsos mätning fick ja-sidan 68 procent och nej-sidan – den som vill behålla det grundlagsfästa abortförbudet – bara 32 procent. 

Undersökningen baserades på intervjuer med 4.000 väljare vid 160 vallokaler runt om i Irland. Felmarginalen uppskattades till +/- 1,5 procent.

Även tv-kanalen RTE:s vallokalsundersökning gav ja-sidan segern: 69,4 procent ja, 30,6 procent nej. I den hade 3.800 väljare intervjuats vid 175 vallokaler och felmarginalen var +/-1,6 procent.

Fler vallokalsundersökningar väntas under natten, och än vågar ingen på ja-sidan säkert ta ut segern. Det officiella rösträknandet inleds inte förrän vid klockan 10 på lördagsmorgonen svensk tid.

Läs mer: Tabu om abort bryts på Irland inför folkomröstningen 

Folkomröstningen handlade om huruvida det åttonde tillägget i författningen, som likställer ett ofött barns rätt till liv med en vuxen kvinnas, ska slopas eller ej.

Om det blir ett ja kommer regeringen att föreslå en lagändring, som bland annat skulle innebära fri abort fram till tolfte veckan. 

I opinionsmätningarna har ja-sidan haft en ledning med omkring 10 procentenheter, men i slutskedet har tecken funnits på att nej-sidan knappat in. Många väljare var också osäkra in i det sista. 

Valdeltagandet var dock högt på många platser i landet, enligt preliminära rapporter i olika irländska medier. Det anses kunna gynna ja-sidan.

Irland är av tradition ett djupt katolskt land, där abort setts som en allvarlig synd. Men de senaste åren har flera tragiska fall, med kvinnor som mist livet eller utsatts för onödigt lidande, uppmärksammats i medierna. Opinionen har också successivt blivit mer liberal i landet, och 2015 röstade irländarna ja till samkönade äktenskap i en annan folkomröstning.

Den som i dag gör eller utför en abort i Irland riskerar upp till 14 års fängelse. Omkring 3.000 irländska kvinnor tvingas därför resa till England och andra länder varje år för att kunna göra abort. 

Läs mer: Svensk-irländare kampanjar på varsin sida i abortfrågan 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.