Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 15:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/valmotet-blev-inte-publiksuccen-trump-hoppats-pa/

Världen

Valmötet blev inte publiksuccén Trump hoppats på

Uppskattningsvis en tredjedel av arenan var tom när Donald Trump gjorde sin valmötes-comeback i Tulsa på lördagen. Hans återvalskommitté hade hoppats på betydligt fler, men den uteblivna publiksuccén skylls på ”radikala demonstranter” och mediers skräckrapportering.

USA-valet 2020

”Nästan en miljon människor efterfrågar biljetter till lördagskvällens valmöte i Tulsa, Oklahoma”, twittrade Trump triumfatoriskt i måndags. Lokala myndigheter hade en mer måttfull prognos, men flaggade för att 100.000 personer skulle kunna strömma till.

Arenan BOK Center, där mötet skulle hållas, tar 19.000 besökare och av bilder och vittnesmål att döma är åtminstone en tredjedel av lokalen tom. Vid ett planerat utomhusarrangemang, med både Trump och vicepresident Mike Pence, var publiken så gles att det ställdes in.

Trumpkampanjens kommunikationschef Tim Murtaugh förklarar bakslaget med att ”radikala demonstranter” stoppat Trumpsupportrar och ”obevekliga angrepp från medier ansträngde sig för att skrämma bort presidentens supportrar”. Motdemonstrationerna i Tulsa var få och kring ingången till området runt BOK Center var det tätt mellan säkerhetsvakter.

Bilder från valmötet i Tulsa.
Bilder från valmötet i Tulsa. Foto: AP

Trumps stab bekräftade på lördagen för bland andra NBC News att sex personer har fått positiva provresultat i tester för det nya coronaviruset. Minst två av dem ska höra till presidentskyddet Secret Service och samtliga hör till förtruppen som skulle preparera inför presidentens valmöte i Tulsa, Oklahoma, på lördagen.

Tim Murtaugh påpekar i ett uttalande att hundratals tester har genomförts. Han säger också att ingen av de bekräftat smittade eller sådana som varit i direktkontakt med dem skulle vara i närheten av åskådare eller folkvalda. 

Under hela coronapandemin har Trump kritiserats eller ifrågasatts för sin förhållandevis nonchalanta inställning till de riktlinjer som hans eget smittskyddsteam presenterar. I exempelvis fallet Tulsa var rekommendationen från hans toppexperter Anthony Fauci och Deborah Birx att låta bli att genomföra arrangemanget.

”Donald Trump är så ivrig att återgå till sina kampanjmöten att han är beredd att utsätta människor för risk och bryta mot (smittskyddsmyndigheten) CDC:s riktlinjer – så länge de skriver på ett avtal där de lovar att inte hålla hans kampanj ansvarig”, skrev Demokraternas presidentaspirant Joe Biden på Twitter.

Nu blev mötet inte så fullsatt som Trumpkampanjen hade hoppats, men på bilder från evenemanget syns ändå tusentals människor stå mycket nära varandra på flera håll inne i och utanför BOK Center. Smittskyddsexperters oro är att inresande besökare till Oklahoma – där smittofallen dubblerats sista veckan, värst i just Tulsa – ska smittas och föra den till sina hemorter runtom i landet.

Mycket talar för att Trumps läger blivit lurade av ungdomar världen över till att tro på de preliminära solskenssiffrorna. På den populära mobilappen Tiktok uppmanade en 51-årig kvinna till att registrera sig för två biljetter till Tulsaevenemanget – men att sedan inte dyka upp – och hennes inlägg fick mycket stor spridning bland tjänstens mestadels yngre användare.

Under talet tog Trump på nytt upp Sverige som ett dåligt exempel, denna gång på grund av den svenska strategin att inte stänga ner samhället för att bromsa smittspridningen. Förr har han använt det som skräckscenario för om man inte genomför hans migrationspolitik, att Sverige är ”socialistiskt” och har höga skatter. Som kuriosa kan nämnas att han i sin självhjälpsbok ”The Art of the Deal” (1987) av oklar anledning påstår att hans tyskfödda farfar invandrade från Sverige.

Vid sidan av smittspridning har många oroat sig för oroligheter i Tulsa på grund av Trumps val av plats och datum för sitt första valmöte sedan den 2 mars. Fram till för en vecka sedan var planen att det skulle ha varit i fredags, det vill säga samma dag som Juneteenth, minnesdagen för slaveriets avskaffande 1865, och Tulsa var skådeplatsen för en av USA:s värsta raskravaller 1921 sedan en folkhop av vita män, bland andra Ku Klux Klan, gått till brutala angrepp mot svarta människor och affärsrörelser. 

Demonstranter och motdemonstranter vid Trumps valmöte.
Demonstranter och motdemonstranter vid Trumps valmöte. Foto: AP

Att Trump ändå insisterat på att återuppta den här sortens valmöten kan tillskrivas en frustration hos honom gällande vikande förtroendesiffror. De senaste aggregerade opinionsundersökningarna, redovisade av Fivethirthyeight, visar att den sittande presidenten ligger 8,9 procentenheter bakom Demokraternas utmanare Joe Biden. 

Martin Gelin: Hög risk för våldsamheter – beväpnade milisgrupper i Tulsa 

Ämnen i artikeln

Donald Trump
Joe Biden
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt