Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/valresultatet-i-iowa-forsenat-tekniken-verkar-strula/

Världen

Valkaos i Iowa – Sanders utropar sig till vinnare

01:55. Resultatet från Demokraternas primärval i delstaten Iowa försenas. Trots att det ännu inte fanns några resultat att förhålla sig till höll flera av de demokratiska kandidaterna tal till sina anhängare.

Resultatet från Demokraternas primärval i delstaten Iowa försenas. Rösterna ska räknas om manuellt eftersom vissa motstridiga uppgifter måste dubbelkollas. En app som använts av valfunktionärer krånglade. Kandidaten Bernie Sanders kampanjteam gick ut med egna siffror, som pekade ut Sanders som vinnare.

Ännu vid 16-tiden svensk tid hade Demokraterna i Iowa, IDP, inte lyckats få till ett resultat vilket tvingade ordföranden i Iowas Demokratiska parti, Troy Price, att gå ut och försäkra väljarna att de datorer som skulle ta hand om rösterna ”inte hade utsatts för en cyberattack”.

Enligt Price hade partiets kontroller visat att något gått fel men att rösterna inte hade tappats bort. De hade helt enkelt inte nått fram.

Ett av de stora problemen var den app som skulle se till att rösterna snabbt skulle bli räknade. Appen i sig sägs ha samlat in rösterna på rätt sätt men enligt IDP sållat bort en del röster och bara skickat vissa vidare. Något som upptäcktes av partiets säkerhetskontroller och som under tisdagen skylldes på ett programmeringsfel vilket i sin tur innebar att rösterna fick kontrolleras mot det som registrerats på papper.

Under tisdagskvällen bad tillverkaren av appen, företaget Shadow Inc, om ursäkt för de problem som uppstått men poängterade att problemen inte hade påverkat rösterna i sig.

En lång rad distrikt lyckades heller inte få iväg rösterna och ställde sig istället i telefonkö för att ringa in resultaten. Enligt CNN blev telefonkön upp till 90 minuter lång.

Att det också förekom uppgifter om valfusk, som inte har bekräftats, gjorde inte saken bättre: 

”Vi har hittat motsägelsefulla resultat från tre områden. Utöver det tekniska systemet som används för att ställa upp resultatet använder vi också bilder av resultatet och dokument för att validera och kontrollera att alla resultat stämmer och att vi har förtroende för siffrorna vi rapporterar. Det rör sig enbart om en rapporteringsfråga. Appen har inte gått ner och det rör sig inte om en hackning eller ett intrång. Grunddata är korrekta och det kommer bara att ta lite mer tid att rapportera” skriver Mandy McClure, det demokratiska partiets talesperson i delstaten Iowa. 

Enligt uppgifter från en valfunktionär i ett av distrikten i Story, några mil norr om delstatshuvudstaden Des Moines, var det dock problem med den app som man använder för att rapportera in resultatet. 

– Den funkade helt enkelt inte, säger Shawn Sebastian till Washington Post.  Att det varit problem med appen bekräftas från flera olika håll.

Presidentkandidaten Elisabeth Warren höll tal i Des Moines i Iowa på måndagen.
Presidentkandidaten Elisabeth Warren höll tal i Des Moines i Iowa på måndagen. Foto: Andrew Harnik/AP

Enligt uppgifter till CNN från funktionärer kan resultatet presenteras ”någon gång under tisdagen”, och inte under natten, amerikansk tid.

Vid 08.10-tiden på tisdagen förklarade Demokraterna att rösterna nu räknas om manuellt, och att ett resultat kommer att presenteras senare under dagen.   

Bernie Sanders.
Bernie Sanders. Foto: Matt Rourke/AP

I ett mejl till Demokraterna från kandidaten Joe Bidens kampanj, som Washington Post tagit del av, pekar man på flera brister i systemet. Både appen som skulle användas för att rapportera in resultat och ett reservsystem per telefon har fallerat, hävdas det. Biden-kampanjen kräver ”en fullständig förklaring och relevant information angående hur man nu dubbelkollar resultatet, och en möjlighet att bemöta uppgifterna, innan några officiella resultat redovisas.”

I år är det flera uppgifter än vanligt som redovisas från den serie nomineringsmöten i Iowa som utgör starten för presidentvalet.

• Dels redovisas antalet delegater som respektive kandidat har tilldelats utifrån rösterna i varje valkrets.

• Dels redovisas ”first alignment”, som är antalet röster som en kandidat fått i den första valomgången, och därefter ”second alignment”, andra valomgången, efter det att de kandidater som fått färre än 15 procent av rösterna åkt ut. 

De delegater som tilldelas väljer senare formellt kandidat vid ett konvent i delstaten.

Strax innan beskedet om manuell räkning släppte Bernie Sanders kampanjteam sina egna sammanräknade siffror, rapporterar bland andra The Guardian.

Siffrorna uppges bygga på resultat från 40 procent av valdistrikten och visar att Sanders gått bäst med nära 30 procent av rösterna. Även Pete Buttigieg ser enligt dessa inofficiella siffror ut att ha gjort ett överraskande bra primärval med 25 procent, medan Elizabeth Warren ges 21 och Biden endast 12 procent.

”Vi medger att detta inte ersätter de officiella siffrorna, men vi anser att våra anhängare arbetat så hårt och så länge att resultatet från det arbetet inte ska fördröjas”, skriver Jeff Weaver, en av Sanders kampanjgeneraler, ett meddelande.

Trots att det ännu inte fanns några resultat att förhålla sig till höll flera av de demokratiska kandidaterna tal till sina anhängare.

Joe Biden och Elizabeth Warren lyfte båda fram hur det USA de vill bygga upp kontrasterar mot Donald Trumps.

– Det finns ingenting USA misslyckats med när vi försökt göra det tillsammans. Och vi väljer hopp framför rädsla, vetenskap framför fiktion, medkänsla framför grymhet och sanning framför lögn, sade Biden.

– Jag lovar er att vi ska klara det här. Må Gud skydda vår sanning.

Warren eldade också på sin publik och lovade att hon och hennes väljare skulle klara att vinna. Hon påminde om alla svårigheter som överkommits genom historien, trots att många sagt att det inte skulle gå.

– Amerikaner gör stora saker, det är sådana vi är. Vi backar inte, vi möter stora problem med ännu större lösningar.

– Så jag är här i natt för att jag tror att stora drömmar fortfarande är möjliga i USA. Det krävs bara gott hopp och ... ja, lite bättre uppkoppling.

Warren ställde liksom Biden hopp mot rädsla.

– När du har hoppet om att USA kan bli bättre än de senaste åren och du tror att du kan bidra, då är den här kampanjen för dig.

– Om du tror på ett USA där inte korruption hindrar kampen mot vapenvåldet, där inte klimatarbetet stoppas av okunskap och där människorna, inte pengarna, kommer först, då är den här kampanjen för dig.

– I natt är vi ett steg närmare att vinna kampen för det USA vi tror är möjligt, sade Massachusettssenatorn.

I opinionsmätningarna har Biden och Warren legat etta respektive trea bland de sammanlagt elva kandidater som fortfarande är kvar i det demokratiska rejset.

Pete Buttigieg skrev ett inlägg på Twitter som tolkades som att han kunde ha information om valresultatet. ”I natt valde Iowa en ny väg”, skrev han.

https://twitter.com/PeteButtigieg/status/1224566143043674112?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1224566143043674112&ref_url=https%3A%2F%2Ffivethirtyeight.com%2Flive-blog%2Fiowa-caucus-2020-election-live%2F

Han höll också vad som närmast framstod som ett segertal:

– Jag tror på amerikanskt mod. Det grundar jag på att ha regerat lokalt, men också på minnet av att vara en tonåring från Indiana som undrade om han för alltid skulle vara en outsider.

– Men här står jag, ett steg närmare att bli USA:s nästa president, sade Buttigieg, tidigare borgmästare i staden South Bend i Indiana, till stort jubel.

– Med hopp i våra hjärtan går vi vidare till New Hampshire, sade han och syftade på nästa veckas primärval.

En del kommentatorer tror att Buttigieg, och kanske andra kandidater, helt enkelt valde att hålla de tal de skrivit för den händelse de skulle få ett bra resultat.

Även Republikanerna höll på måndagen primärval, eller så kallade caucuses, i Iowa. President Donald Trump vann som väntat överlägset och tilldelades alla de delegater som ska välja kandidat vid det senare partikonventet. Han fick 97 procent av rösterna. Det finns ett par utmanare.