Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Valtriumf för Rouhanis reformlinje

Tehran tidigare på söndagen.
Tehran tidigare på söndagen. Foto: Vahid Salemi/AP

Parlamentsvalet i Iran blev en stor framgång för den sittande presidenten Hassan Rouhanis reformlinje och ett motsvarande bakslag för det konservativa lägret.

I det 290 ledamöter starka parlamentet är 30 platser vikta för huvudstaden Teheran. På samtliga dessa 30 stolar gick rösterna till Hoppets lista, en allians av reformsinnade kandidater som är förbundna med president Rouhani.

Valdeltagandet beskrivs som ovanligt stort, över 60 procent av de röstberättigade begav sig till valurnorna. Rösterna utanför Teheran var inte färdigräknade på söndagskvällen, slutresultatet väntas tidigast i dag måndag.

Men det står redan nu klart att valet kommer att bli en triumf för Rouhani och hans jämförelsevis västtillvända politik.

Foto: Ebrahim Noroozi/AP

Förutom valet till majlis, parlamentet, lade också väljarna sina röster på de 88 kandidater som bildar expertrådet, den församling som utser Irans allerhögste ledare. Även här stärkte reformsinnade krafter sina ställningar på bekostnad av de konservativa.

Över huvud taget har valrörelsen präglats av öppenhet och tillförsikt. Vid parlamentsvalet för fyra år sedan rådde mer av bunkermentalitet. Israels och USA:s försvarshökar talade om en förestående attack mot Iran för att stoppa landets kärnteknikprogram.

I dag är tonläget ett annat. Årets val är det första som hålls efter att avtalet om Irans kärnenergiprogram slöts med stormakterna. Det skedde i juli förra året och innebär bland annat ett avskaffande av merparten av de ekonomiska sanktioner som plågat de iranska medborgarna.

Inför valet år 2012 släpptes så gott som inga västerländska journalister in i Iran. I år, däremot, har det varit relativt enkelt för utrikeskorrespondenter att få visum och ackreditering för att bevaka valet.

Men den iranska öppenheten har ju sina tydliga begränsningar. Precis som vid valet år 2012 sållades alltför ”radikala” kandidater bort redan i förväg av det mäktiga Väktarrådet. I år har tusentals personer diskvalificerats, varav många reformister. Och av de 800 som ville väljas till Expertrådet godkändes bara 161.

Då, för fyra år sedan, manade oppositionen till bojkott av valet. Denna gång uppmanades i stället oppositionsanhängarna att gå och rösta, men på de ”minst dåliga” alternativen. En taktik som uppenbarligen har gynnat president Hassan Rouhani, som ju gick till val på att stärka Irans ekonomi och förbättra relationerna med västvärlden. Den 67-årige Hassan Rouhani anses i och med helgens valtriumf ha stärkt sina chanser att vinna nästa års presidentval.

Bild i text: Irans president Hassan Rouhani. Foto: Ebrahim Noroozi/AP

Fakta: Irans dubbla val

Den 26 februari valdes dels ledamöter till parlamentets 290 platser, dels ledamöter till Expertrådets 88 platser.

Expertrådet är ett av landets mäktigaste organ eftersom det är ansvarigt för att utnämna Irans högste ledare.

Det inflytelserika väktarrådet, som i sju veckor granskat registreringarna från hoppfulla kandidater, godkände 6 229 personer att ställa upp i parlamentsvalet, varav 586 kvinnor. Det var omkring hälften av alla som ville ställa upp.

Tusentals personer diskvalificerades, varav många reformister, och av de 800 som ville ställa upp till Expertrådet godkändes bara 161.

Det sittande parlamentet har dominerats av konservativa, delvis på grund av att reformister bojkottade det senaste parlamentsvalet.

Källa: TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.