Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/valvinnaren-costa-far-soka-vansterstod-i-portugal/

Världen

Valvinnaren Costa får söka radikalt stöd i Portugal

Antonio Costa. Foto: Patricia de Melo Moreira/AFP

Det portugisiska socialistpartiet PS klara seger i söndagens parlamentsval betyder sannolikt att premiärminister Antonio Costa fortsätter att regera i minoritet med stöd av de bägge radikala vänsterfronter som stött honom sedan 2015. 

De olika högerpartierna tappade alla mark och vänsterpartierna väntas erövra över 130 av de 230 mandaten. Valdeltagandet, 51 procent, var det lägsta någonsin.

Costas PS, som väntas öka sin mandatandel från 86 till 106, måste förvissa sig om stöd från antingen marxistblocket BE eller kommunistpartiet PCP för att kunna fortsätta regera. Men bägge dessa partners kommer att kräva mycket i utbyte. I förra valet 2015 såg det ut som om de borgerliga partierna, med det tidigare regeringspartiet PSD i spetsen, tagit hem spelet.

Men socialistledaren Costa, bakom sitt godmodiga leende landets slugaste politiker, gick i allians med de marxistiska och kommunistiska småpartier som dittills förbannat honom. Inte bara det – han lyckades hålla fred med radikalerna mandatperioden ut, samtidigt som han hårdsanerade statens affärer och balanserade budgeten.

De vänsterradikala väljarna har varit måttligt roade av sina partiers medverkan i ett så hårdhänt och marknadspräglat projekt som Costas, och BE:s och PCP:s ledare deklarerar nu att de kräver radikala reformer, som minimilön för stora yrkesgrupper, för att fortsätta stödja Costa i parlamentet.

Costa är mycket nära de 116 mandat som krävs för absolut majoritet, och han hoppas fortfarande att utlandsrösterna, som är många i Portugal, skall hjälpa fram något av de gröna småpartierna och förse honom med de mandat han saknar.

Ekonomin är inte längre i akut kris, men många problem kvarstår. President Donald Trumps höjda tariffer på vin och andra EU-livsmedel drabbar flera viktiga exportgrenar.