Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

"Vampyrgrav" hittades i Bulgarien

Skeletten som hittats i Bulgarien hade genomborrats med järnstavar.
Skeletten som hittats i Bulgarien hade genomborrats med järnstavar. Foto: Ap
En grav med människor som blivit utsatta för en medeltida vampyrritual har påträffats i Bulgarien. Personerna har fått brösten genomborrade av järnstavar.

De två skeletten återfanns vid Sozopol vid Svarta havet. Snart upptäckte arkeologerna att det var någonting ovanligt med kvarlevorna.

De visade tydliga tecken på en ritual som varit vanlig i vissa samhällen Bulgarien och dess grannländer i forna tider.

Då kunde människor som sågs onda utsättas för en ritual efter döden. Under dessa ritualer fick de bröstet genomborrat med en järnstav. Detta för att de skulle naglas fast i sina kistor och inte kunna återvända för att angripa människor.

I Bulgarien har man tidigare totalt hittat runt 100 fynd med människor vars kroppar utsatts för en liknande behandling av vidskepliga skäl.

De två nya fynden är från medeltiden, men seden höll i sig längre än så.

Att dessa skelett stacks med stavar visar på seder som var vanliga i vissa bulgariska byar fram det första decenniet av 1900-talet, säger Bozhidar Dimitrov, chef för ett historiskt museum i Bulgariens huvudstad Sofia. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.