Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Vanlig app avslöjar hemliga militärbaser

En cyklist lämnar en röd linje efter sig när han kör längs västra sidan av Groom Lake på Area 51.
En cyklist lämnar en röd linje efter sig när han kör längs västra sidan av Groom Lake på Area 51. Other: Strava Labs

En app som används av joggare har visat sig kunna avslöja hemliga militära baser i Afghanistan, Irak – och delar av Area 51 i Nevadaöknen.

Appen som heter Strava används av mer än en miljon människor som tränar för att hålla koll på tider och rutter. Med hjälp av appen kan man också hålla koll på andra som tränar, ”gilla” det de gör och ladda upp foton eller filmer. Den innehåller också en gps som visar vilka vägar den som bär den har sprungit, cyklat eller summit.

Och det är gps-funktionen som nu ställer till problem för militären, skriver The Guardian i en artikel på söndagen.

I november 2017 publicerade företaget bakom Strava uppgifter från mer än tre biljoner individuella gps-punkter i form av kartor från många platser i världen.

Nu har militära analytiker upptäckt att de kartor som skapats av Strava är så exakta och tydliga att de visar bland annat amerikanska militära baser – också hemliga sådana. Där personal har gett sig ut på en joggingtur med appen påslagen har placeringen av basen också avslöjats.

Nathan Ruser, som arbetar som analytiker vid Institute for United Conflict Analsis, skriver i ett inlägg på Twitter att uppgifterna ”kan vara extremt farliga”.

Den fiende som vill kan med hjälp av uppgifterna se var vissa baser finns. Inte enbart västerländska utan också ryska.

– I Syrien lyser kända koalitionsbaser upp nattetid. Några av markeringarna gäller ryska baser men inga iranska, skriver analytikern Tobias Schneider i ett annat inlägg.

Också en ensam cyklist som är ute och kör på topphemliga Area 51 i Nevadaöknen syns på Stravas bilder. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.