Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 17:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/vann-kamp-om-bilkorning-nu-ar-hon-inlast/

Världen

Vann kamp om bilkörning – nu är hon inlåst

Foto: Loujain al-Hathloul

För två år sedan tilläts kvinnor att köra bil i Saudiarabien. Men aktivisten Loujain al-Hathloul som drev frågan sitter fortfarande fängslad – och rättegången har skjutits upp.

– Hon vann, men har inte fått uppleva det hon kämpade för, säger hennes syster till TT.

TT Text

Första gången hon fängslades var det för att hon försökte köra bil in i Saudiarabien från Förenade arabemiraten. Men när det flera år senare blev lagligt för kvinnor att sätta sig bakom ratten – den 24 juni 2018 – kunde Loujain al-Hathloul inte fira tillsammans med de andra som så länge hade kämpat för sina rättigheter i det konservativa kungadömet.

Drygt en månad innan det kungliga dekretet skulle träda i kraft greps hon och ett tiotal andra aktivister. Två år senare sitter al-Hathloul – en av de mest välkända saudiska kvinnorättskämparna – fortfarande inlåst i al-Hair-fängelset i Riyad.

– Jag är verkligen glad över att kvinnor får köra bil i Saudiarabien. Det var ju det som min syster kämpade för och hon vann. Men hon har aldrig fått uppleva det, säger lillasystern Lina al-Hathloul till TT i telefon från Belgien.

Ekonomiska incitament

Att kvinnor till slut fick lov att sätta sig bakom ratten anses allmänt av bedömare främst bero på kronprins Mohammed bin Salmans försök att styra ekonomin bort från oljeberoendet. Att det inte handlade om en feministisk dagordning tyckte många ytterligare bevisades när aktivisterna som hade kämpat för kvinnors rättigheter greps och svepande anklagades för allvarliga brott, bland annat förräderi.

Kritiker menar att de förändringar av det saudiska samhället som aviserats under reformetiketten ”Vision 2030” främst är kosmetiska så länge det så kallade förmyndarsystemet, som gör en kvinna beroende av en manlig släktings godkännande för en rad beslut kring sitt eget liv, finns kvar.

Vissa sociala och ekonomiska förändringar har visserligen genomförts men det har också skett vid sidan av allt hårdare tillslag mot meningsmotståndare och kritiker.

– Saudiarabien försöker sälja in ett narrativ om reformer och vill visa att landet har blivit mer liberalt. Det bästa sättet att göra det på vore att släppa de här aktivisterna och erkänna att de inte är några brottslingar, säger Lina al-Hathloul.

Samtal drogs in

På grund av coronapandemin har familjen inte har kunnat besöka 30-åriga al-Hathloul i fängelset sedan i mars. I stället har hon fått lov att ringa en gång i veckan – men flera gånger har hon stoppats från att göra samtalet.

– Hon ringde inte på en månad och vi vet inget om varför hon inte tilläts att göra det. Hon kan inte prata öppet under telefonsamtalen, de bryts om hon säger något känsligt, säger Lina al-Hathloul.

– När hon utsattes för tortyr kunde hon inte berätta om det i telefon. Den enda gången som mina föräldrar kan ha en uppriktig konversation med henne är när de får träffas i fängelset.

Fem av de gripna aktivisterna sitter fortfarande frihetsberövade. Åtta andra har släppts men riskerar att dömas till fängelse under den saudiska cyberbrottslagen, enligt människorättsorganisationen Amnesty International.

”Skenrättegång”

”Att den här skenrättegången ens existerar ger den verkliga bilden av myndigheternas så kallade reforminsats i kungariket. Hur kan de initiera förändring i landet när de kvinnor som kämpade för reformerna fortfarande straffas för det?” skrev Amnesty Internationals Lynn Maalouf inför det att rättegången mot al-Hathloul inleddes i mars.

Loujain al-Hathloul hann dock aldrig framträda själv i rätten innan den sköts upp på obestämd tid på grund av pandemin som fick domstolarna i Saudiarabien att stänga.

– De skyller på pandemin, den kom ju lägligt i det avseendet. Nu har landet börjat öppna upp men vi får fortfarande ingen information. Min syster är stark, men börjar tappa hoppet. Hon bara väntar och väntar, säger Lina al-Hathloul.

Ämnen i artikeln

Saudiarabien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt