Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/vansterdemokraten-bernie-sanders-stora-tillgang-har-sagt-samma-sak-i-40-ar/

Världen

Vänsterdemokraten Bernie Sanders stora tillgång – har sagt samma sak i 40 år

01:55. Resultatet från Demokraternas primärval i delstaten Iowa försenas. Trots att det ännu inte fanns några resultat att förhålla sig till höll flera av de demokratiska kandidaterna tal till sina anhängare.

Likt sköldpaddan som vinner över haren genom att träget kravla mot mållinjen börjar Bernie Sanders, nästan i skymundan, framstå som favorit i demokraternas primärval. Han ser nu ut att bli vänsterns starkaste utmanare mot ofta segertippade Joe Biden.

Bernie Sanders trovärdighet bygger på att han framfört samma vänsterbudskap i fyra decennier.

USA-valet 2020

Sakta men säkert har vänsterdemokraten Bernie Sanders rört sig mot toppen i Demokraternas primärval. Opinionsmätningarna har varit överväldigande starka för honom de senaste veckorna. Han tycks ha en knapp ledning inför de viktiga första valen i Iowa, New Hampshire och Nevada.

Det går inte längre att utesluta att demokraterna kan nominera en vänsterradikal presidentkandidat som förespråkar de mest omfattande reformerna av USA:s välfärdsstat sedan Franklin D Roosevelt på 1930-talet.

– Bernie har enorm integritet och hans politiska historia är i stort sett oklanderlig. Framför allt tror jag att han skulle utgöra den tydligaste kontrasten mot den sittande presidenten, säger Michael Edbert, en ung Bernie Sanders-anhängare som jag träffar under ett kampanjevenemang i South Carolina. 

Bild 1 av 2 Bernie Sanders framstår som demokraternas främsta utmanare till segertippade Joe Biden.
Foto: Pontus Höök
Bild 2 av 2 78-årige Bernie Sanders på barrikaderna i Columbus, South Carolina.
Foto: Pontus Höök

Den grundläggande motsättningen i demokraternas primärval riskerar nu att dras till sin spets. 

Å ena sidan har partiet och dess väljare rört sig kraftigt åt vänster sedan 2016.

Å andra sidan säger två av tre demokrater som planerar att rösta i primärvalet att det absolut viktigaste är att få en kandidat som kan besegra Donald Trump.

Så vem vill de ha? En del av dragkraften med Sanders tycks vara att hans politiska budskap varit oerhört konsekvent i fyra decennier. När jag följt Sanders tal under valkampanjen låter de alltid likadana. Det spelar ingen roll om han talar inför ett fackförbund i Michigan, ett gäng collegestudenter i Kalifornien, eller här i Columbia, South Carolina, på ett evenemang med den svarta medborgarrättsrörelsens veteraner. Han säger precis samma saker hela tiden. Han rasar mot oligarker, ekonomiska klyftor, storföretag som ignorerar klimatkrisen och privata fängelser som exploaterar ett rasistiskt rättssystem. Det har gjort honom till en ny ikon för USA:s unga vänster, men kan den attrahera en bredare väljarskara?

I Brooklyn hälsar jag på hos redaktionen för den vänsterradikala tidskriften Jacobin, som har blivit en tongivande röst för Bernie Sanders anhängare, med en dryg miljon regelbundna läsare. Chefredaktören Bhaskar Sunkara har blivit en ledargestalt för Bernie-rörelsen, inte minst på sociala medier, där han är en av många anhängare som försvarar Sanders i vått och torrt.

Bhaskar Sunkara, chefredaktör för tidskriften Jacobin och en ledargestalt för Bernie-rörelsen.
Bhaskar Sunkara, chefredaktör för tidskriften Jacobin och en ledargestalt för Bernie-rörelsen. Foto: Martin Gelin

Sunkara säger att han gärna skulle ta åt sig äran för att Sanders fått sådant genomslag, men det är nog snarare så att Sanders politiska styrka bottnar i att han är populär som person. Sanders är mer populär än den sakpolitik han förespråkar. 70 procent av demokraterna säger att de har en positiv bild av Sanders, medan bara 38 procent stöder hans förslag om till exempel allmän sjukvård.

– Många vänsterpolitiker lider av det jag kallar Corbyn-problemet, säger han med anspelning på Jeremy Corbyn, brittisk Labourledare.

– De är mindre populära som personer än idéerna de förespråkar. Med Bernie är det tvärtom. Han kan få stöd av halva befolkningen, men på egen hand har många av hans politiska idéer bara stöd av 30-35 procent. Han attraherar oberoende väljare som inte främst ser honom som en vänsterdemokrat, utan som en outsider som går sin egen väg, säger Sunkara.

Joe Biden är fortfarande knapp favorit, men jag skulle ge Sanders ungefär 40 procent chans att vinna i nuläget.

Ovanför Sunkaras skrivbord hänger parollen ”Socialism in our time”. Omkring oss sitter unga medarbetare med klistermärken från klimatradikalerna Extinction Rebellion på datorerna. Det här är en radikalvänster som länge varit marginaliserad i amerikansk politik, men som nu känner segervittring.

– Joe Biden är fortfarande knapp favorit, men jag skulle ge Sanders ungefär 40 procent chans att vinna i nuläget, säger Sunkara.

Bernie Sanders har många unga supportrar.
Bernie Sanders har många unga supportrar. Foto: Pontus Höök

Det sägs ofta att demokraternas splittring handlar mer om retorik än politik, men den sakpolitiska klyftan mellan Biden och Bernie är enorm. I Washington Posts valkompass med de 20 viktigaste frågorna i primärvalet står Sanders och Biden för motsatta åsikter i 18 frågor. Sanders vill införa allmän sjukvård och eliminera myndigheten ICE, som deporterar papperslösa. Han vill införa totalförbud av fracking, en metod för att utvinna fossila bränslen, och förhandla med Kina om nedrustning av kärnvapen. I stället vill han lägga dessa resurser på att bekämpa klimatkrisen. Bhaskar Sunkara, som ägnat sitt yrkesliv åt att strida för den här sortens frågor, erkänner att det är orealistiskt att så radikala förändringar kan genomföras i USA:s notoriskt tröga kongress.

– Det är hans främsta svaghet. Det kommer att bli tufft att genomföra sakpolitiken i praktiken, säger Sunkara.

Själv säger Sanders lite lagom vagt att han ska få igenom sin politik genom att mobilisera en revolution av politisk energi. 

Lyckligtvis för Bernie Sanders så avgörs amerikanska val sällan av den som har bäst taktik för att förhandla igenom lagändringar i kongressen. Val vinns snarare på breda politiska visioner, slagkraftig retorik och personlig karisma. 

Bernie Sanders, Tom Steyer med fru Kat Taylor och Elizabeth Warren. Under den årliga helgdagen för medborgarrättskämpen Martin Luther King samlades hela det demokratiska partiets ledarskap i South Carolina.
Bernie Sanders, Tom Steyer med fru Kat Taylor och Elizabeth Warren. Under den årliga helgdagen för medborgarrättskämpen Martin Luther King samlades hela det demokratiska partiets ledarskap i South Carolina. Foto: Pontus Höök

I årets valkampanj verkar Sanders även ha utvecklat mer effektiva plattformar för att locka in nya väljare och entusiastiska volontärer. Många Sanders-anhängare jag träffar nämner hur smidigt de kan kommunicera med varandra via kommunikationsplattformen Slack, där volontärer bland annat kan administrera gemensamma bilfärder till viktiga delstater.

– Jag har bilat ner hit från Minnesota tillsammans med ett gäng andra volontärer som jag hittade på Slack. Vi är mer än en miljon över hela landet som jobbar för att Bernie ska vinna, säger Bruce Murray, en farbror som själv ser ut lite som Bernie Sanders och tillbringar månaden februari med att resa runt och driva kampanj för honom i South Carolina.

Omkring oss står tre andra volontärer som arbetar för Sanders och som också rest hit långväga från olika delstater. De kallar det en ”Bernie journey”, en Bernie-resa runt landet. 

Kampanjens infrastuktur kan andra imitera, men den rena entusiasmen från anhängarna är svårare att kopiera.

Vid sammankomsten i South Carolina talade de demokratiska presidentkandidaterna om vad som står på spel inför valet i november. I mitten Elizabeth Warren och Bernie Sanders.
Vid sammankomsten i South Carolina talade de demokratiska presidentkandidaterna om vad som står på spel inför valet i november. I mitten Elizabeth Warren och Bernie Sanders. Foto: Pontus Höök

Sanders växande opinionsstöd har börjat oroa traditionella demokrater. Jonathan Chait, en liberal debattör, skriver i New York Magazine att det ”vore vansinne att nominera Sanders mot Trump”. Hillary Clinton gjorde nyligen ett personangrepp på Sanders i en dokumentär, där hon sade att ”ingen gillar honom” och att han ”inte åstadkommit någonting”.

Den sortens kritik från traditionella mittendemokrater verkar dock bara stärka stödet för Sanders, då det befäster bilden av honom som en radikal utmanare. Ironiskt nog tycks även de två miljardärerna Michael Bloomberg och Tom Steyers valkampanjer ha stärkt Sanders opinionssiffror, då de främst plockar väljare från Joe Biden.

Hos Donald Trumps stab verkar det i alla fall som att många föredrar Bernie framför Joe Biden som motståndare i november. Rick Scott, republikan i Florida och nära Trump, har nyligen köpt reklamfilmer inför valet i Iowa där han attackerar Biden, i förhoppning om att Sanders ska vinna.

Elizabeth Warren och Bernie Sanders – kan någon av dem bli demokraternas hopp i presidentvalet i november?
Elizabeth Warren och Bernie Sanders – kan någon av dem bli demokraternas hopp i presidentvalet i november? Foto: Pontus Höök
Om det blir Bernie Sanders eller Elizabeth Warren kan jag inte rösta på dem. De står för långt till vänster helt enkelt.

I South Carolina träffar jag Tim Numan, en oberoende väljare som säger att han ogillar Trump, men inte kan rösta på Sanders.

– Biden är den enda jag kan tänka mig. Om det blir Bernie Sanders eller Elizabeth Warren kan jag inte rösta på dem. De står för långt till vänster helt enkelt. Jag driver företag och har svårt att se hur de ska kunna genomföra allt de pratar om utan att det ska drabba mig.

Erin Lawrence, en ung Bernie-anhängare i South Carolina, tror att många fortfarande underskattar Sanders chanser att vinna.

– Det fanns många demokrater i förra valet som hoppades att Trump skulle vinna republikanernas primärval, eftersom de var övertygade om att en så radikal högerpopulist aldrig kunde bli president, säger hon.

Foto: Pontus Höök

 

Läs mer:

Kritikstorm mot Hillary Clinton efter attackerna på Bernie Sanders 

Demokraternas presidentkandidater enades mot rasism i Södern 

Frågan om kvinnlig president i fokus i demokratdebatten 

11 kandidater ska bli en – så funkar primärvalen i USA