Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 05:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/vansterpopulister-pa-frammarsch-i-sydafrikas-val/

Världen

Vänsterpopulister på frammarsch i Sydafrikas val

Vänsterpopulistiska Economic Freedom Fighters, EFF, väntas vara det enda av de etablerade partierna som går framåt i årets val i Sydafrika. Partiledaren Julius Malema höll på söndagen sitt sista kampanjmöte i Soweto. Foto: Erik Esbjörnsson

SOWETO. Vänsterpopulistiska EFF väntas gå kraftigt framåt när Sydafrika på onsdag går till val. Oppositionspartiets löften om gratis utbildning och radikala markreformer får stöd av väljare som anser att processen går för långsamt.

Rätta artikel

– ANC skakar i Gauteng. ANC skakar i Limpopo. ANC skakar i Natal. Ni har skakat dem över hela landet! 

EFF:s partiledare Julius Malema tar till orda inför en fullsatt arena i stadsdelen Orlando i Johannesburg-förorten Soweto. Hela Orlando Stadium, till vardags hem för det populära fotbollslaget Pirates, är draperad i rött. På läktarna är det fullsatt – 40 000 anhängare har klätt sig i röda t-tröjor och röda baskrar. 

Det revolutionära färgvalet var givet när Julius Malema bildade sitt parti Economic Freedom Fighters (EFF) i juni 2013 sedan han året innan blivit utkastad ur regeringspartiet ANC. Han var ledare för ANC:s ungdomsförbund men kraftiga verbala attacker såväl på partikamrater som på vita sydafrikaner i allmänhet blev för mycket för ANC-ledningen som uteslöt den färgstarke politikern. 

Vänsterpopulistiska Economic Freedom Fighters, EFF, väntas vara det enda av de etablerade partierna som går framåt i årets val i Sydafrika. Partiledaren Julius Malema höll på söndagen sitt sista kampanjmöte i Soweto. Foto: Erik Esbjörnsson

Redan vid 2014 års val var EFF:s framgång ett faktum. Det blott ett år gamla partiet fick 6,4 procent av rösterna och inför årets val, som äger rum på onsdag, spår opinionsinstitutet Ipsos att EFF kommer att få 9,5 procent, en ökning med närmare 50 procent av den egna röstandelen. 

Läs mer: Tiden är på väg att rinna ut för ANC 

Enligt samma mätning väntas ANC backa från 62,2 procent till 56,9 procent och det traditionella oppositionspartiet liberalkonservativa Democratic Alliance (DA) ser ut att gå mot ett katastrofval om Ipsos siffra på 15 procent står sig. DA fick 22 procent i senaste parlamentsvalet. 

– Vi är stolta över er krigare! Ingen trodde att vi skulle skaka rasistiska DA i Västra Kapprovinsen, säger Julius Malema från scenen.

Vänsterpopulistiska Economic Freedom Fighters, EFF, väntas vara det enda av de etablerade partierna som går framåt i årets val i Sydafrika. Partiledaren Julius Malema höll på söndagen sitt sista kampanjmöte i Soweto. Foto: Erik Esbjörnsson

DA har gått igenom en uppslitande tid i Västra Kapprovinsen där den färgade borgmästaren Patricia de Lille blivit utesluten ur sitt parti efter att ha vägrat hörsamma de interna avgångskraven. Många svarta och färgade sydafrikaner tar bråket som intäkt för att det vita gardet inom DA inte är redo att släppa fram politiker av annan etnicitet, även om de på senare år har arbetat hårt för att hitta fler ickevita företrädare – av dessa är den nya partiledaren Mmusi Maimane det främsta exemplet. 

Vi har fortfarande ekonomisk apartheid i Sydafrika. Politisk frihet utan ekonomisk frihet är meningslös

Om DA ses som ekonomiskt konservativt är EFF raka motsatsen. Fundamentet i Malemas vänsterpopulism är en radikal omfördelning av resurserna i snabbare takt och främst talar han om land som han vill ta tillbaka från den vita minoriteten utan kompensation. Dessutom lovar han vitt och brett att leverera fler arbetstillfällen och gratis utbildning – budskap som finner resonans i den yngre generation väljare som han blivit en talesperson för. 

Vänsterpopulistiska Economic Freedom Fighters, EFF, väntas vara det enda av de etablerade partierna som går framåt i årets val i Sydafrika. Foto: Erik Esbjörnsson

– Vi har fortfarande ekonomisk apartheid i Sydafrika. Politisk frihet utan ekonomisk frihet är meningslös, säger Malema och publiken jublar. 

Julius Malemas mormor, som uppfostrade honom efter hans moders tidiga död, avled på lördagen i hemstaden Seshego utanför Polokwane. Arenan höll en tyst minut för henne. Malema sade att mormodern hade velat att han fortsatte valkampanjen.

– Hon lämnade mig i goda händer, med EFF-anhängarna. Jag är inte föräldralös.

Den stora frågan är hur Malema ska finansiera de reformer han utlovar, i synnerhet som konfiskering av land utan kompensation till markägarna lär skrämma bort internationella investerare från en redan sargad ekonomi. 

– Genom att få bort korruptionen. Korruptionen äter upp hela budgeten i dag, säger 22-åriga studenten Kegomoditswe Moatshe som sitter på första raden bakom scenen. 

22-åriga studenten Kegomoditswe Moatshe röstar i år för första gången – på EFF. Foto: Erik Esbjörnsson

Hon röstar i år för första gången och hon tillhör den så kallade Born Free-generationen, som fötts efter demokratins införande och aldrig upplevt tiden under apartheid. 

– För mig har det aldrig handlat om något annat parti än EFF, jag gick direkt till dem, säger hon.