Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Vänsterseger med lång startsträcka

Helle Thoring-Schmidt går i spetsen för det danska maktskiftet.
Helle Thoring-Schmidt går i spetsen för det danska maktskiftet. Foto: Scanpix

Det blev en vänsterseger. Men inte förrän Lars Lökke Rasmussen strax före midnatt meddelade sina anhängare att han lyckönskat rivalen Helle Thorning-Schmidt, var det riktigt klart: Danmark byter färg.

Att Danmark har fått ett nytt politiskt ansikte handlar inte bara om att Thorning-Schmidt snart blir Danmarks första kvinnliga statsminister. Hela det politiska landskapet har efter tio års borgerligt styre flyttat, om inte helt vänsterut, så åtminstone mot mitten.

Men segern hade också en bitter eftersmak. Socialdemokraterna gjorde det sämsta valet sedan 1906 (!) och Lökke Rasmussens Venstre är fortfarande landets största parti.

Därtill kommer att det är motpolerna i det röda blocket som segrat i valet, vänsterradikala Enhedslisten och vänsterliberala mittenpartiet Radikale, medan Socialistisk folkeparti backat. Redan under valkvällen märktes ett nytt spel mellan partierna där Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen varnade Thorning-Schmidt och SF:s VIlly Sövndal för att lyssna för mycket på Radikales Margrethe Vestagers mittenpolitik.

Detta kan bli problem när Thorning-Schmidt bänkar sig med dessa partier, som lovat stödja hennes statsministerkandidatur och som egentligen är ganska oeniga om en rad saker, däribland ekonomin.

Ändå vad det en glädjestrålande S-ledare som tidigt på fredagsmorgonen talade till partitrupperna.

Det räckte att hon sade "Vi gjorde det! I dag har vi skrivit historia" för att jublet skulle braka loss.

– Jag önskar att jag kunde krama var och en av er, sade en rörd Thorning-Schmidt.

Men hon talade också till partianhängarna om den framtida politiken.

– Vi har en besvärlig tid framför oss. Men jag vet att vi kan lyfta i flock, när det kniper, sade hon.

I det borgerliga lägret var stämningen ganska dämpad, framför allt hos Konservative folkeparti, Ventres regeringspartner som mer än halverades i valet. Även hos Dansk folkeparti, som haft närmast vetorätt i dansk politik de senaste tio åren, var stämningen dyster. Men partiledaren Pia Kjärsgaard försökte förvandla förlust till seger.

– Vi höll skansen.

Och den politiska viljan var orubbad.

– Tro inte att en ny regering under Helle Thorning-Schmidt klarar sig utan oss. Det gör den inte, sade hon till partimedlemmarnas jubel.

- "Jag vill gratulera Helle Thorning-Schmidt till valresultatet och ser fram emot ett gott samarbete med henne under den kommande mandatperioden, sade den svenske statsministern Fredrik Reinfeldt i ett skriftligt uttalande efter segern.

Och den socialdemokratiske ledaren Håkan Juholt gladdes med sin danska kollega

– Socialdemokraterna är nu i regering i Norge, Finland och Danmark, sade han.

Valdeltagandet i folketingsvalet blev det högsta på 27 år: 87,7 procent. Inte sedan 1984 har en större andel av danskarna gått och röstat. Då var det 88,4 procent som gjorde det, skriver Ritzau.

Det högsta valdeltagandet hittills var 1943, då 89,5 procent gick till valurnorna.

Resultatet

Den slutliga mandatfördelningen i det danska folketingsvalet (förändring sedan 2007 inom parentes):

Socialdemokraterna: 44 mandat(—1)

Radikale venstre: 17 mandat (+8)

Konservative folkparti: 8 mandat (—10)

Socialistisk folkeparti: 16 mandat (—7)

Liberal alliance: 9 mandat (+4)

Kristendemokraterne: 0 mandat (0)

Dansk folkparti: 22 mandat (—3)

Venstre: 47 mandat (+1)

Enhedslisten: 12 mandat (+8)

Det ger en mandatfördelningen mellan blocken på 89—86

På Färöarna är mandatfördelningen mellan blocken 1—1. Det grönländska resultat var fortfarande inte klart natten till fredagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.