Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Vänsterutmanare tog nya segrar i New York

27-åriga Julia Salazar håller segertal i New York på torsdagen.
27-åriga Julia Salazar håller segertal i New York på torsdagen. Foto: Scott Heins

New Yorks guvernör Andrew Cuomo blev omvald i nattens primärval, där han besegrade skådespelaren och vänsteraktivisten Cynthia Nixon med trygg marginal. Men i de flesta valen i natt vann Demokraternas yttersta vänsterflank. I 6 av 8 val till delstatens senat vann radikala vänsterutmanare, vilket innebär att regeringen i en av USA:s största och politiskt mest inflytelserika delstater tar ett rejält kliv vänsterut.

Delstaten New York är inte bara ett av Demokraternas starkaste fästen i USA. Under Trumps tid som president har New York, tillsammans med framför allt Kalifornien, även bildat en massiv mur av politiskt motstånd gentemot Trump och Republikanernas styre i Washington, när det gäller allt från invandringspolitik, aborträttigheter och sjukvård till klimatpolitik.

Det är därför betydelsefullt att båda delstaterna nu fortsätter att röra sig tydligt åt vänster. Trumps regim har skapat en radikalisering av Demokraterna på lokalnivå. I torsdagens primärval i New York vann Andrew Cuomo, en mittendemokrat som är själva sinnebilden av partiets etablissemang. Han är son till en tidigare guvernör och står nära Hillary Clinton. Men hans seger var en av få framgångar för partietablissemanget mot vänstern i nattens val.

I 6 av 8 val till delstatens senat besegrades konservativa demokrater av radikala vänsteruppstickare. Det kommer att få stor betydelse för hur New York styrs de kommande fyra åren. Den lokala New York-tabloiden Daily News har satt Cuomo på fredagens löpsedel, med rubriken “Status Cuo-mo”, som om ingenting skulle ha förändrats av nattens primärval. Det är en missvisande rubrik, vilket Cuomo lär inse så fort han återvänder till delstatsregeringen i Albany, där det inte är mycket som kommer att vara sig likt nästa år.

I stället för att samarbeta med mittenorienterade demokrater och en liten grupp av konservativa före detta republikaner, en kontroversiell grupp som kallat sig “oberoende” demokrater, IDC (Independent Democratic Conference) kommer han nu i stället att behöva brottas politiskt med en ny våg av unga vänsteridealister och socialister. 

En av de unga kandidaterna som vann ett val till delstatsregeringen var Julia Salazar, en 27-årig vänsteraktivist från Brooklyn som har stöd av organisationen Democratic Socialists of America och drev en kampanj som präglades av krav på radikala förändringar i New Yorks bostadspolitik.

Salazar har jämförts med Alexandria Ocasio-Cortez, en annan ung socialist i New York som vann ett val för demokraterna tidigare i år. Delstaten New Yorks politik har stor betydelse för hela USA och för omvärlden. Här ligger USA:s största och rikaste stad och delstatens politiker har ofta gått vidare till nationella ämbeten.

Under Andrew Cuomos fyra år som guvernör har dussintals progressiva lagförslag stoppats av den lilla gruppen konservativa demokrater, IDC, som röstat med Republikanerna i delstatsregeringen. Det har gällt exempelvis lagförslag för höjda minimilöner, starkare skydd för papperslösa, expansion av sjukvård för låginkomsttagare och hårdare miljöpolitiska regleringar. IDC-demokraterna, som mestadels kommer från den norra delen av delstatens mer konservativa landsbygd, har blivit en viktig måltavla för den nya vågen av progressiv aktivism som nu sveper över New York och andra fästen för Demokraterna i USA. Att de nu är besegrade är en stor triumf för Demokraternas vänsterflank i partiets ideologiska inbördeskrig.

“Demokraterna som parti håller på att förändras för gott. IDC har krossats”, sade Sean McElwee, en ung vänsteraktivist, i en kommentar på Twitter på torsdagsnatten. Working Families Party, en annan inflytelserik vänsterorganisation som bland annat låg bakom den progressiva New York-borgmästaren Bill de Blasios valsegrar, firade nattens valresultat som en triumf mot konservativa politiker i delstatens regering.

– I kväll förändrade vi Albany för gott. Cuomo kommer att återvända till ett Albany som han inte längre känner igen. Han kommer att tvingas stå till svars inför oss, sade Bill Lipton, direktör för Working Families Party.

Samtidigt går det inte att förneka att torsdagens primärval erbjöd en motsägelsefull bild av de politiska vindarna i New York. Cuomos gigantiska seger mot Cynthia Nixon följdes även av två segrar för andra kandidater som står nära Cuomo personligen, men som är mer progressiva politiskt. Valdeltagandet ökade stort. Cynthia Nixon förlorade trots att hon fick fler röster än Cuomo fick när han vann 2014. Det tyder på en stark entusiasm bland Demokraterna inför kongressvalet i november.

Många erfarna bevakare av New Yorks lokalpolitik förutser nu en turbulent tid i delstatsregeringen, där vänsterradikaler kommer att kriga mot pragmatiska mittendemokrater som sällan är särskilt sugna på att äventyra status quo. “Nu blir det vegetarianer som sköter korvfabriken”, sade Errol Louis, en erfaren politisk reporter för lokalkanalen NY1. Korvfabriken är ett vanligt slangord för New Yorks delstatsregering i Albany.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.