Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Väntar en ny revolt i Egypten?

Just nu är Egypten ett land utan såväl parlament och författning som president. DN:s Erik Ohlsson svarar på några av de viktigaste frågorna om vad som händer härnäst.

1. Egyptens författningsdomstol har beslutat att upplösa det islamistdominerade parlamentet. Vad betyder det?

Författningsdomstolen hävdar att valet till parlamentet inte var utlyst i enlighet med landets författning och därför är ogiltigt. Ett nytt parlamentsval ska hållas.

2. Beslutet kom 48 timmar innan Egypten ska välja ny president. Är det en tillfällighet?

Knappast. Författningsdomstolen befolkas av domare som tillsattes under expresidenten Hosni Mubaraks tid. De är lojala mot militärrådet, som styr Egypten i väntan på att den nya presidenten ska tillträda. Men militärerna är ovilliga att lämna från sig makten. I det parlament som nu upplösts är en stor majoritet av ledamöterna islamister.

3. Hur har beslutet tagits emot av egyptierna?

Många av dem som protesterade för att få bort Hosni Mubarak från makten är mycket besvikna och talar om en ”mjuk statskupp”. Men det finns också åtskilliga egyptier som är trötta på det politiska och ekonomiska kaos som inträtt efter revolutionen. De vill ha stabilitet till varje pris och välkomnar beslutet.

4. Kommer beslutet att påverka presidentvalet?

Valet står ju mellan islamisten Mohammad Mursi från Muslimska brödraskapet och exgeneralen Ahmed Shafiq, som är den ”gamla” regimens man. I samma veva som författningsdomstolen underkände parlamentsvalet, godkändes att Shafiq får ställa upp i valet, trots att hans kandidatur var ifrågasatt eftersom han tillhört den gamla regimen (han var premiärminister under Mubarak). Det mesta verkar med andra ord uppgjort för att gynna Shafiq, oavsett hur folket röstar.

5. Vad händer nu?

Läget är förvirrat, minst sagt. Egypten är just nu ett land utan parlament, utan författning och utan president, som styrs av något som får kallas en militärjunta.

En avgörande sak är om islamister och ”revolutionärer” åter ger sig ut på gator och torg för att protestera. Mohammad Mursi varnar för en ny folklig revolt. Dock är många av de ursprungliga revoltörerna både trötta och uppgivna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.