Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Vapenförespråkare sköts av sin fyraåring under bilfärd

En 31-årig kvinna från Jacksonville i Florida som aktivt stöder rätten att bära vapen sköts på tisdagen i sin bil – av sin fyrårige son.

Kvinnan körde med pojken sittande i baksätet på en landsväg i Putnam i Florida. På något sätt hade fyråringen kommit åt och avlossat den skarpladdade 45-kalibriga pistol som kvinnan förvarade i baksätet.

Enligt den lokala polisen sköts hon i ryggen, genom ryggstödet, medan hon körde sin bil med ett hästsläp tillkopplat.

Hon fördes till sjukhus där hennes tillstånd uppgavs vara stabilt. Pojken klarade sig utan skador och befinner sig hos andra familjemedlemmar. Händelsen ska nu utredas av de sociala myndigheterna.

– Det här är definitivt inte en kriminell handling. Det är en oavsiktlig skottlossning, säger Joseph Wells vid Putnam County Sheriff's Office, rapporterar New York Daily News.

Kvinnan, Jamie Gilt, har på sin Facebooksida Jamie Gilt för Gun Sense tydligt försvarat rätten att bära vapen. Där står bland annat att läsa:

– Min rätt att försvara mitt barn med vapen vinner över din rädsla för mitt vapen, något hon skrev den 13 februari.

Och så sent som dagen före olycksskjutningen i bilen skrev hon i en nätdebatt på sin privata Facebook och skröt om hur upphetsad hennes ”fyraåring var över att få målskjuta med den 22-kalibriga.”

På hennes Facebooksida finns även en bild på henne där hon håller pojken i famnen med ena handen och har ett gevär i den andra.

Olyckshändelsen har snabbt fått många att kommentera hennes olycka, en del med illa dold skadeglädje, andra med mer sakliga konstateranden:

”Barnet använde sina konstitutionella rättigheter och sköt sin dumskalle (till mor)”, kommenterar en.

”Du kanske borde fundera på att göra baksätet i din bil till en vapenfri zon”, ironiserar en annan.

”Lagar för att förvara vapen säkert behövs över hela nationen. Hon borde hållas ansvarig för kriminell oaktsamhet”, argumenterar en tredje i något mer sansad ton.

I Florida kräver lagen att ett laddat vapen ska förvaras eller övervakas på ett sådant sätt att ett barn inte ska kunna komma åt det. Kvinnan har inte delgivits misstankar om brott, men en utredning pågår, uppger polisen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.