Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 10:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/vapenfynd-efter-mord-pa-nordirlandsk-reporter/

Världen

Vapenfynd efter mord på nordirländsk reporter

Foto: AFP PHOTO / PSNI

Polis i Derry i brittiska Nordirland har återfunnit ett vapen som tros ha använts vid mordet på journalisten Lyra McKee i april i fjol. Utredare hoppas att vapenfyndet gör att personen som polisen misstänker ha utfört mordet kan gripas.

TT Text

En man har hittills gripits misstänkt för delaktighet i mordet som återuppväckte minnena från mardrömsdecennier av våldsamheter. Men gärningsmannen är på fortsatt fri fot, enligt polis

Nya IRA, som motsätter sig fredsuppgörelsen från 1998, sade sig ligga bakom mordet på den 29-åriga reportern.

Polis säger sig nu vara säker på att lösa fallet:

– Jag vet vilka som var inblandade. Jag vet vem pistolmannen är. Nya IRA ska inte tro att en försiktigt och varsamt genomförd utredning är detsamma som en utredning utan kraft och beslutsamhet, säger poliskommissarien Jason Murphy.

– Nu dras nätet åt. De som avfyrade vapnet, transporterade det, flyttade på det, bar det, gömde det eller på något annat sätt agerade med vapnet ska räkna med att polis knackar på deras dörr.

Ämnen i artikeln

Nordirland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt