Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Vapenlagar och ekonomi i viktigt tal

Senast det begav sig – president Barack Obama håller State of the Union-tal inför kongressen den 24 januari 2012. Tisdag den 12 februari (natten till onsdag, svensk tid) hålls årets Union-tal.
Senast det begav sig – president Barack Obama håller State of the Union-tal inför kongressen den 24 januari 2012. Tisdag den 12 februari (natten till onsdag, svensk tid) hålls årets Union-tal. Foto: Evan Vucci / AP
Från en talarstol i kongressen ska president Barack Obama ”sälja in” detaljerade planer om jobbskapande, striktare vapenlagar, ett nytt immigrationssystem samt hur USA ska undvika att falla djupare ner i skuldfällan.

Med andra ord, plats på scen på tisdag för det årliga State of the Union-talet. Förslag på investeringar i infrastruktur, tillverkningsindustri, grön energi och utbildning är att vänta.

– Vår största återstående utmaning är att få ekonomin att fungera för en pressad medelklass. De i medelklassen måste kunna leva på sina löner, säger en uppsatt person i regeringen till tidningen The Washington Post.

Även bedömare poängterar att Obamas eftermäle avgörs av den ekonomiska utvecklingen.

– Hur framgångsrik hans andra mandatperiod blir är i enormt stor grad beroende av hur snabbt ekonomin växer, säger Ruy Teixeira, statsvetare vid tankesmedjan Center for American Progress, till Reuters.

Talet hålls i en känslig tid. Obama är populär men har fått kritik för att nästan uteslutande ha tillsatt vita män i sin nya regering. Och om bara några veckor ska nedskärningar på totalt 1.200 miljarder dollar över en tioårsperiod, ta sin början — om inte Washingtons politiker innan dess klarar av att enas om annat.

I veckan varnade Obama för konsekvenserna av nedskärningspaketet och manade kongressen att åtminstone försöka komma överens om ett mindre paket.

– Det finns ingen anledning att tusentals amerikaners jobb inom säkerhet, utbildning och miljöenergi — eller hela den ekonomiska tillväxten — ska riskeras, sade presidenten.

Budskapet kommer sannolikt att upprepas i State of the Union-talet, som hålls under natten till onsdagen, svensk tid.

Redan i installationstalet för tre veckor sedan vädjade Obama till den polariserade kongressen att sätta landets bästa före partifärg. Sedan dess har viss förändring skönjts. Republikanerna, skadeskjutna efter höstens nederlag i presidentvalet, och Demokraterna i senaten har gemensamt jobbat fram ett ramverk för immigrationsreform. Och republikanerna i representanthuset erbjöd en välbehövlig höjning av taket i statsskulden mot att den demokratledda senaten senast i april tar fram en budgetplan.

Men ideologiskt är klyftorna fortfarande stora. Det märks i den högaktuella debatten om vapenlagar och lär även skugga klimatpolitiken och utrikesdebatten. Obama väntas nämna vårens besök i Israel (som blir hans första), den ansträngda relationen till Iran samt USA:s tillbakadragande från Afghanistan 2014.

Obamas linjetal följs av ett omedelbart svar från de famlande Republikanerna som frenetiskt försöker finna en ny frontperson — och det republikanska utspelet görs av Floridasenatorn Marco Rubio som spås bli partiets nya stjärna.

State of the Union-talet

I början av varje år håller USA:s president ett tal i USA:s samlade kongress, inför både representanthuset och senaten.

Enligt USA:s författning ska presidenten ”vid olika tillfällen informera kongressen om läget i landet (State of the Union) och rekommendera åtgärder... för dess övervägande”.

Senaten består av 100 ledamöter som väljs på sexårsmandat. Representanthuset har 435 ledamöter som väljs på två år.

USA:s första två presidenter, George Washington och John Adams, framträdde inför kongressen vid det årliga talet. Därefter valde presidenterna att meddela sig skriftligt. Woodrow Wilson återupptog den muntliga traditionen 1913. Numera direktsänds talet.

Skjutvapen i USA

47 procent av alla vuxna amerikaner uppgav förra hösten att de har ett skjutvapen i sitt hem eller på sin mark. Det var en ökning med 6 procentenheter från 2010 och den högsta andelen sedan 1993. USA har drygt 310 miljoner invånare.

Det är vanligast att äga ett vapen i den amerikanska södern (54 procent) och i Mellanvästern (51 procent). I delstaterna på östkusten har 36 procent ett vapen i sitt hushåll och på västkusten finns vapen hemma hos 43 procent av befolkningen.

46 procent av männen och 23 procent av kvinnorna säger att de personligen äger ett skjutvapen.

Källa: Gallups

Opinionen i USA

I genomsnitt tycker 51 procent av amerikanerna att Barack Obama gör ett bra jobb som president. 44 procent är av motsatt åsikt, enligt en sammanställning av åtta nationella opinionsmätningar som oberoende Real Clear Politics gjort.

Många är mer förtjusta i presidenten som person än i hans politik. En färsk mätning som tv-bolaget NBC och Wall Street Journal gjort visar att 74 procent gillar Obama personligen medan enbart 47 procent gör tumme upp för hans politik.

37,4 procent av amerikanerna anser att landet utvecklas i rätt riktning medan 55,6 procent tycker att landet utvecklas åt fel håll, enligt en sammanställning av fem mätningar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.